ČT, Prima a Nova dostaly pokuty za 1,2 milionu

Praha - Česká televize, komerční televize Prima a TV Nova dostaly tento týden od Rady pro rozhlasové a televizní vysílání pokuty v celkové výši 1,2 milionu korun. ČT a Prima musí zaplatit shodně 500 000 korun, Nova dostala dvě pokuty po 100 000 korunách. Informaci přineslo dnešní Právo.

ČT dostala půlmilionovou pokutu za to, že v pořadu Události v regionech vysílaném loni 24. října na ČT1 uvedla v reportáži nazvané Zájem Zlíňanů o volby zpočátku překvapil zkreslené a neúplné informace vztahující se k senátorskému kandidátovi Josefu Vaculíkovi.

Prima má zaplatit stejnou částku kvůli reportáži o vzpouře v guatemalské věznici, kterou odvysílala v pořadu Zprávy TV Prima loni 23. listopadu. Televize porušila mediální zákon tím, že zařadila v době od 6:00 do 22:00 záběry, které by mohly ohrozit fyzický, psychický nebo mravní vývoj dětí a mladistvých.

Nova dostala dvě pokuty po 100 000 korunách, rovněž kvůli zařazení záběrů, které mohou ohrozit vývoj dětí a mladistvých. V seriále Kriminálka New York byly šokující drastické záběry mrtvých a části lidských těl a v témže seriálu se vyskytly záběry rozkládajících se těl a realistické záběry pitev. Oba díly televize odvysílala loni v listopadu před desátou večerní.