Šéf Googlu odstoupil kvůli střetu zájmů z vedení Apple

New York - Generální ředitel Googlu Eric Schmidt odstoupil kvůli střetu zájmů z rady ředitelů společnosti Apple. Google, světový lídr v internetovém vyhledávání, čím dál intenzivněji vyvíjí produkty, které jádru podnikání Apple konkurují. Mimo jiné jsou to mobilní telefony iPhone, uvedla Apple. Generální ředitel Apple Steve Jobs a Schmidt se museli kvůli potenciálnímu střetu zájmů ze značné části jednání rady ředitelů omluvit. "Proto jsme se vzájemně dohodli, že je ten správný čas na Erikovu rezignaci z rady Apple," uvedl Jobs ve zprávě.

Schmidt byl členem rady ředitelů Apple od srpna 2006. Jeho rezignace přišla v době, kdy americká Federální obchodní komise zkoumá, zda vazby mezi Googlem a Apple nepoškozují hospodářskou soutěž. 

Google vyvinul operační systém Android pro mobilní telefony, které konkurují mobilu iPhone od Apple. A pracuje také na vývoji bezplatného operačního systému, který se opírá o jeho internetový prohlížeč Chrome. Zde se rýsuje konkurence operačnímu systému pro počítače Macintosh. 

Vztahy mezi oběma podniky ale nejsou růžové. Federální komise pro telekomunikace například požaduje vysvětlení, proč Apple odmítla pro své iPhony aplikaci Google Voice.

Obliba iPhonů přitom roste i za hospodářské recese. Za duben až červen jich Apple jen v USA prodala 5,2 milionu, což představuje meziroční více než sedminásobek.