Počet Čechů na webu v pololetí vzrostl na 4,9 milionu

Praha - Počet českých návštěvníků tuzemských internetových serverů se na konci prvního pololetí meziročně zvýšil zhruba o 400 000 na 4,9 milionu. Celkově v červnu české weby podle společnosti Mediaresearch navštívilo 6,3 milionu lidí. V červnu se počet návštěvníků proti předchozím měsícům mírně snížil, což souvisí s příchodem teplých dnů a začátkem dovolených. Podle ředitelky marketingu Mediaresearch Ireny Wintrové by měl pokles pokračovat i v dalších prázdninových měsících.

„V období letních měsíců tráví lidé podstatně více času mimo domov a na dovolených, kde mají omezený přístup k internetu. Bude zajímavé pozorovat, zda stále se rozšiřující možnosti a dosah internetového připojení budou znamenat oproti předchozím rokům mírnější úbytky v číslech internetové návštěvnosti v ČR,“ dodala.

Průměrná doba, kterou lidé na internetu trávili, byla sice delší než loni, ale v jednotlivých měsících kolísala. Po dosažení březnového maxima, kdy uživatelé v průměru surfovali na internetu 32 hodin a 20 minut měsíčně, následoval v dubnu prudký propad v průměru téměř o šest hodin. V následujících měsících se již průměrně strávený čas na internetu prodlužoval a v červnu čeští internetoví uživatelé surfovali 29 hodin a 27 minut.

Nejnavštěvovanějším serverem byl tradičně Seznam.cz se 4,5 milionu uživatelů, následuje Centrum.cz s 3,3 milionu návštěvníků a zpravodajské Novinky.cz s 3,13 milionu uživatelů, za kterými těsně následoval konkurenční iDnes.cz.