Staronový ředitel ČT Janeček bude dál brát až 237 000 Kč

Praha - Znovuzvolený generální ředitel České televize Jiří Janeček bude brát měsíčně až 237 000 korun, což je stejně jako dosud. Vyplývá to z návrhu dohody o smluvní mzdě šéfa ČT, který dnes schválila rada televize. Janeček bude pobírat pevnou část 165 000 korun měsíčně a 72 000 Kč pohyblivou složku. Výplata pohyblivé složky bude záviset na udržení vyrovnaného hospodaření, dosažené výši cash flow, spokojenosti diváků, sledovanosti a plnění zákonných povinností a usnesení rady.

Rada zvýšila bodové hodnocení spokojenosti diváků pro nárok Janečka na část pohyblivé složky z dosavadních 6,5 na sedm bodů z deseti a zároveň snížila ukazatel podílu na sledovanosti z 27 na 25 procent. Podle předsedy rady Jiřího Baumruka reaguje snížení ukazatele podílu na zahájení činnosti nových televizních stanic i pokračující digitalizaci.

ČT loni hospodařila vyrovnaně

Součástí mzdové dohody je konkurenční doložka, která generálnímu řediteli zakazuje vykonávat výdělečnou činnost v oboru po dobu deseti měsíců po odchodu z televize. Po tuto dobu bude mít nárok na ekvivalent průměrného výdělku dosaženého během svého působení v ČT. Pokud doložku poruší, bude muset zaplatit pokutu ve výši pěti platů. 

Rada rovněž vzala na vědomí splnění ukazatelů pro pohyblivou složku mzdy generálního ředitele za druhé čtvrtletí. Radní se také zabývali přípravou výroční zprávy za rok 2008. Česká televize měla loni vyrovnané hospodaření s výnosy a náklady 6,76 miliardy korun, což je o desetinu více než v roce 2007. Z televizních poplatků inkasovala 5,79 miliardy Kč. Letos plánuje vyrovnané hospodaření s výnosy 7,32 miliardy Kč, z toho 5,8 miliardy z televizních poplatků.