Lidové noviny a Mladá fronta Dnes představily podzimní novinky

Praha - Lidové noviny (LN) chystají pod novým šéfredaktorem Daliborem Balšínkem od pondělí 7. září obsahové změny v rubrikách byznys a kultura. Od počátku října tyto změny podpoří také nové personální posily převážně z časopisu Týden, jehož redakci Balšínek vedl do konce minulého roku. Mladá fronta Dnes (MfD) pak chystá podle jejího šéfredaktora Roberta Čásenského od konce září nový víkendový magazín.

„Rubrika byznys se postupně rozšíří na rozsah tří stran domácího byznysu, tří stran mezinárodního, jednu stránku k finančním trhům a speciální stránku s financemi, realitami, médii a marketingem a automobilovým průmyslem,“ řekl Balšínek.

Rozšíří se také sobotní příloha Orientace. V ní čtenáři najdou podle Balšínka celkem šest stran zaměřených na umění - tedy na literaturu, hudbu, divadlo, film a výtvarné umění; dále pak standardně části společnost a věda.

Do LN přicházejí lidé z Týdne

Právě kulturní redakce Lidových novin, která stránky o umění připravuje, se v říjnu dočká několika obměn. Šéfredaktorku kultury Janu Machalickou nahradí současný šéfredaktor kulturní rubriky časopisu Týden Jiří Peňás. Z Týdne jej bude následovat také Ondřej Štindl. Kulturní redakci posílí také hudební publicista Týdne, Respektu či Českého rozhlasu Pavel Klusák a literaturu bude mít na starosti spisovatel Jáchym Topol.

MfD přichází s novým magazínem a investigativním oddělením

Několik novinek připravují také konkurenční noviny Mladá fronta Dnes. Od 26. září se budou čtenáři tohoto deníku setkávat každou sobotu s novým týdenním magazínem Víkend DNES. Podle Čásenského by měl být magazín ve formátu týdeníku a bude obsahovat 48 stran. „Hlavním obsahem budou reportáže, kauzy, ale také aktuality a současné víkendové přílohy Kavárna a Scéna,“ řekl Čásenský.

Podle něj navíc MfD vytvořila investigativní oddělení, kde se budou novináři primárně zaměřovat na kauzy. Ty by se posléze měly objevovat na titulních stranách novin. Podle kuloárních informací chystá deník také novou grafickou podobu, k tomu se však Čásenský zatím nechtěl vyjadřovat.