Facebook je pod palbou kanadské kritiky

Ottawa - Sociální síť Facebook chystá lepší ochranu osobních dat uživatelů. Donutila ji k tomu Kanada, podle níž Facebook porušuje místní zákony tím, že uchovává osobní data uživatelů na dobu neurčitou. Nově tak má být jednodušší zrušit svůj facebookový účet a vyjasní se, jak Facebook nakládá se získanými soukromými daty uživatelů. Jen v Kanadě má Facebook každý třetí občan.

Kanadě vadí , jakým způsobem si Facebook ponechává osobní data

Do tvrdé kritiky Facebooku se pustila kanadská komisařka pro ochranu osobních údajů Jennifer Stoddartová. Vadí jí hlavně fakt, že si Facebook ponechává osobní data těch, kteří se rozhodli zrušit svůj uživatelský účet. Komisařka také tvrdí, že Facebook dostatečně neinformuje své uživatele o tom, jak nakládá s jejich osobními údaji, které mohou vyplnit při registraci. „Díky těmto změnám bude nesrovnatelně lépe chráněno soukromí všech 200 milionů uživatel Facebooku v Kanadě i na celém světě,“ prohlásila kanadská komisařka pro ochranu osobních údajů Jennifer Stoddartová.

Facebook plánuje lepší ochranu osobních dat (zdroj: ČT24)

Facebook podle komisařky nemá nástroje potřebné na ochranu osobních dat tvůrců různých aplikací. Těch je přitom na světě nejméně milion. Facebook by nově měl zajistit, aby aplikace nemohly získávat a uchovávat nadbytek osobních údajů. Provozovatelé slíbili, že změny začnou zavádět okamžitě. Na dokončení procesu změn si však vyhradili celý rok.