ČT dnes zahájila vysílání ve vysokém rozlišení na satelitu

Praha - Česká televize dnes spustila zkušební provoz svého satelitního digitálního vysílání ve vysokém rozlišení (HDTV) programu ČT1. Řádné HDTV vysílání na satelitu chce zahájit v roce 2010, kdy takto nabídne přenosy ze ZOH ve Vancouveru. V HD rozlišení vysílá na satelitu bezmála rok také komerční stanice Nova a do dnešního dne tak údajně byla jedinou českou televizí, která takto vysílá.

Důvodem vysílání v HD je u obou televizí tvorba vlastních pořadů v tomto formátu. „Česká televize zahájila výrobu pořadů v HD rozlišení již v minulých letech a objem postupně navyšuje. Nyní se jedná o desítky pořadů, zejména uměleckých či hudebních, a o tvorbu pro takzvaný Zlatý archiv,“ uvedl Štěpán Janda z tiskového odboru ČT. Podle něj v průběhu podzimu ČT nabídne také několik přímých přenosů v HD kvalitě, mezi nimiž bude například dostihový závod Velká Pardubická. ČT preferuje HD rozlišení také při akvizici pořadů, jde především o zahraniční dokumentární a přírodopisné snímky.

Podle ředitele Novy Petra Dvořáka se i Nova rozhodla zahájit HD vysílání v loni v říjnu kvůli technologické změně při výrobě pořadů. Nova již v minulosti část pořadů v HD vyráběla a stále vyrábí. Týká se to například zpravodajství, pořadů Snídaně s Novou, Víkend a Střepiny, ale i původní tvorby. Nova již na jaře 2004 natočila v HD kvalitě první díl seriálu Pojišťovna štěstí.

Většina pořadů bude na ČT1 HD převzorkována ze standardního rozlišení, objeví se ale i několik pořadů v plném HD, jako například hudební soutěž Duety …když hvězdy zpívají. Diváci mohou vidět v HD rozlišení také filmy Bekyně mniška, Gympl, Sněžná noc či Zakázaný člověk. Tyto vysílané pořady souběžně poběží ve standardní kvalitě na ČT1, ČT2 nebo ČT4.

Vysílání ČT1 HD bude pro diváky zdarma. Bude dostupné v rámci digitálního satelitního vysílání z družice Astra na pozici 23,5řE , uvedl Janda. Tento program tedy mohou přijímat lidé s přístupovou kartou satelitních platforem Skylink i CS Link, kde je v základní programové nabídce. Pro příjem ČT HD budou diváci potřebovat také vhodná přijímací zařízení - satelitní parabolickou anténu s konvertorem, odpovídající satelitní set-top-box. K příjmu tohoto programu je potřeba také televizor označený Full HD nebo HD Ready.

Diváci mohou v Česku sledovat několik dalších programů v HD kvalitě. Nikoliv však na satelitu. „Například na kabelu takto vysílá řada stanic, a to i českých, jako třeba TV Barrandov HD. Zde se ovšem nejedná o plné HD vysílání,“ vysvětlil Jaromír Glisník ze satelitní platformy Skylink.