Medveděv spustil svůj kanál na YouTube

Moskva - Po vzoru amerického prezidenta Baracka Obamy, papeže Benedikta XVI. a britské panovnice Alžběty II. si i ruský prezident Dmitrij Medveděv pořídil svůj vlastní kanál na video serveru YouTube. Pro své první video si šéf ruského státu v tmavém obleku a kravatě vybral poselství ruským školákům, jimž popřál úspěšný návrat do školy. V Rusku školní rok tradičně začíná 1. září.

„Jsme moc rádi, že si ruský prezident otevřel svůj kanál na YouTube,“ komentovala Medveděvův počin mluvčí společnosti Google v Rusku Alla Zabrovskaja. Podle ní to potvrzuje, že internet se stal důležitým prostředkem komunikace na státnické úrovni.

Třiačtyřicetiletý Medveděv si vytrvale pěstuje image moderního člověka zamilovaného do internetu a informatiky. Od letošního dubna má na internetu i svůj blog. 

To ruský premiér Vladimir Putin, jenž je považován za nejsilnější personu ruské politiky, dává při prezentaci své osoby na veřejnosti přednost jiné strategii, neboť spoléhá hlavně na sílu tradičních médií. Letos v létě se například v televizi Rusům předvedl, jak se noří do hlubin jezera Bajkal, anebo se objevil do půl těla nahý při své dovolené na Sibiři.