Google chce digitalizovat miliony knih, Amazon nesouhlasí

Washington - S plánem Googlu digitalizovat miliony knih nesouhlasí i internetový obchod Amazon. Navržená dohoda mezi Googlem a autorským svazem by podstatně změnila legislativu o autorských právech a porušila protimonopolní zákon, uvedl Amazon. Google kritiku odmítá s tím, že jeho dohoda se svazem konkurenci naopak přiostří. Amazon knihy převádí do digitálních verzí, ale na základě svolení od držitelů autorských práv. Podle Amazonu by měl dohodu mezi Googlem a autorským svazem zrušit soud. Dohoda by pozměnila autorský zákon, když by Google směl digitalizovat i knihy, u nichž se nedá držitel autorských práv najít.

„Navrhované ujednání si přivlastňuje roli Kongresu, a to legislativně řešit složité otázky, které vyplývají ze vztahu nových technologií a autorských práv v USA,“ napsal Amazon ve své stížnosti. Jako argument také uvádí, že by registr knih zmiňovaný v smlouvě zavedl pevné ceny.

Navržená smlouva je vyústěním právního sporu z roku 2005, který zahájil autorský svaz. Google odsouhlasil, že zaplatí 125 milionů dolarů a vytvoří registr knižních práv, kde by si autoři a vydavatelé mohli přihlásit díla, aby obdrželi kompenzace.

V návrhu ujednání se uvádí, že autoři do konce tohoto týdne mají Googlu oznámit, co ze svých knih nechtějí digitalizovat. Rozhodovat o tomto návrhu ale bude federální soud na Manhattanu; slyšení se chystá na 7. října.

Podle tiskového mluvčího Googlu dohoda firmy s autorským svazem naopak vnese větší konkurenci na trh s digitálními knihami. „Je tedy jasné, proč náš konkurent tak tvrdě bojuje, aby větší soutěži zabránil,“ dodal.

Google Books (zdroj: ČT24)