Symbolika papeže se objevila i v reklamě

Brno - V Česku se podle dostupných informací objevila první firma, která se rozhodla využít v souvislosti s nadcházející návštěvou papeže Benedikta XVI. v ČR papežskou symboliku v reklamě. Pivovar Bernard umístil v Brně 21 billboardů, na nichž je majitel firmy Stanislav Bernard oblečen v hábitu silně připomínajícím oblečení papeže. Brněnské biskupství nepovažuje reklamu za vhodnou. Rada pro reklamu však zatím žádnou stížnost ani na tento billboard, ani na jinou reklamu jiné firmy využívající papežskou symboliku nedostala.

Aktuální reklama je součástí dlouholetého konceptu reklamních kampaní Bernardu s názvem Svět se zbláznil, která má kromě vlastních výrobků upozorňovat na absurdity běžného života. „Tentokráte za absurditu považujeme uzavření nejdůležitější dopravní tepny v ČR,“ uvedl Bernard. Šestikilometrový úsek dálnice D1 v Brně bude od sobotního podvečera do neděle uzavřen a bude sloužit jako parkoviště autobusů. Billboardy jsou rozmístěny po Brně právě po trase objížďky dálničního úseku v době uzavírky.

Celá situace je podle firmy absurdní, neboť každoročně míří například na motocyklovou Grand Prix České republiky na brněnském Masarykově okruhu mnohem více lidí, až čtvrt milionu, a žádné uzavírky dálnice potřeba nejsou. „V naší reklamní kampani se tedy nejedná o jakékoliv snižování autority nejvyššího církevního představitele, ale o humorný pohled na toto poněkud nešťastné řešení dopravní situace,“ míní Bernard.

Mluvčí brněnského biskupství Martina Jandlová nechtěla billboard pivovaru příliš komentovat. „Nemyslím, že je vhodné parodovat hlavu státu k podobným účelům,“ řekla pouze.

Rada pro reklamu zatím neregistruje žádné stížnosti

Sporné a kontroverzní reklamy v Česku řeší arbitrážní komise profesního sdružení Rada pro reklamu. „Ke dnešnímu dni žádná stížnost na tuto reklamu nepřišla,“ řekl výkonný ředitel rady Ladislav Šťastný. Arbitrážní komise se ale může začít obecně zabývat případnou spornou reklamou i z vlastního popudu.

Otázkou podle Šťastného ale je, zda by k případnému výroku komise o neetičnosti reklamy použití papežské symboliky stačilo. Těžším prohřeškem by totiž zřejmě bylo, pokud by nějaká firma v reklamě použila přímo postavu papeže Benedikta XVI. Etický kodex RPR totiž zakazuje použít v reklamě žijící postavu bez jejího svolení a také osobu, která je nositelem veřejné autority - například představitele státu.