Antimonopolní úřad prověřuje poplatky ČT

Praha – Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) v těchto dnech prověřuje, zda v nakládání s koncesionářskými poplatky nedocházelo ze strany České televize (ČT) ke zneužívání. V loňském roce přibylo na konto veřejnoprávního média 5,786 miliardy korun, letos vedení počítá s o něco vyšším příjmem. Informaci přinesl týdeník Euro. Vyšetřování podle týdeníku souvisí hlavně s financováním zpravodajského kanálu ČT24 a sportovního programu ČT4. Česká televize čerpala z vybraných peněz prostředky pro rozvoj nových kanálů, což údajně mohlo znevýhodnit konkurenci. Antimonopolní úřad má právě tento názor prověřit.

„Úřad pro ochranu hospodářské soutěže šetří podnět týkající se České televize, a to z hlediska hospodářské soutěže i veřejné podpory. Šetření nebylo dosud ukončeno,“ řekl Euru místopředseda ÚOHS Kamil Rudolecký. Další podrobnosti k případu neuvedl. Jeden z mediálních manažerů k dané informaci uvedl, že čerpání z koncesionářských poplatků pro rozvoj v oblasti, kde působí přímá konkurence, je zneužití veřejné podpory a znevýhodnění dalších subjektů na televizním trhu.

Zástupci komerčních televizí shodně tvrdí, že z jejich strany podnět pro vyšetřování nevzešel. Podle šéfa Z1 Zdeňka Šámala by celý případ měl sloužit spíše ke konkrétnímu určení, na co přesně mají být koncesionářské poplatky používány. „Teď je to tak, že zpochybnit i obhájit vlastně můžete všechno,“ řekl Euru.

Evropská komise se problematikou financování veřejnoprávních médií začala detailněji zabývat letos v červenci. Tehdy přijala nová pravidla pro jeho posuzování, které má chránit soukromé vysílatele. ÚOHS naznačuje, že i v souvislosti s unijním nařízením se způsob čerpání z koncesionářských poplatků jeví značně nepřehledně.