Mediální komise žádá odvolání Rady ČTK kvůli podivné volbě ředitele

Praha - Sněmovní komise pro sdělovací prostředky na dnešním mimořádném zasedání rozhodla, že navrhne Poslanecké sněmovně odvolání Rady České tiskové kanceláře. Rada ČTK podle komise během letošní volby generálního ředitele agentury porušila zákon o ČTK. Předseda komise Vítězslav Jandák (ČSSD) tvrdí, že Rada mimo jiné nezajistila vyvážené zpravodajství agentury o volbě nového ředitele Radima Hrehy. Ten dnes podal určovací žalobu a žaloby na ochranu osobnosti.

Podle člena komise Petra Bratského (ODS) navrhla komise v prvním kroku sněmovně usnesení, podle kterého Rada porušila své povinnosti, když nezasáhla proti neobjektivnímu zpravodajství ČTK. „Ve druhém kroku pak bude následovat návrh na samotné odvolání rady,“ vysvětlil.

Předsedkyně Rady ČTK Pavla Valčáková takové rozhodnutí komise očekávala. „Když někdo nechce být přesvědčen, tak ho nepřesvědčíte,“ uvedla. Podle ní došlo k pochybení na všech stranách.

Hreha byl v srpnu zvolen ve výběrovém řízení po rezignaci dosavadního ředitele Milana Stibrala, který agenturu řídil od roku 1993. Rada ale jeho rezignaci v polovině září označila za neplatnou. Stibral navíc svou rezignaci vzal zpět a Rada jej potvrdila ve funkci. Aby vyvrátila jakékoli pochybnosti, 1. října Rada Hrehu odvolala z funkce a Stibrala do ní jmenovala.

Rada podle Jandáka rovněž nesplnila zadání komise ze začátku října, aby uvedla svá usnesení ohledně volby generálního ředitele do souladu se zákony a informovala o tom poslance. Rada podle něj nic neučinila, jen poslala komisi právní názor advokátní kanceláře Kříž-Bělina.

Hreha prostřednictvím advokátní kanceláře dnes podal určovací žalobu a další žaloby na ochranu osobnosti. Zároveň se obrátil na etickou komisi Syndikátu novinářů ohledně článků proti Hrehovi v týdeníku Respekt.