Vysílání v Pardubickém kraji je ode dneška v digitální kvalitě

Pardubice - Už tento týden můžou diváci České televize v Pardubickém kraji sledovat vysílání v digitální kvalitě. Umožňuje to nová technologie na vysílači Krásné na Chrudimsku. Digitální signál pokrývá většinu území regionu. Dostupné jsou všechny programy ČT i komerční stanice. „Po dohodě s Českými Radiokomunikacemi jsme zahájili vysílání ve zkušebním módu v pondělí od 15 hodin,“ říká Rudolf Pop, ředitel techniky ČT.

Devět televizních programů a 12 rádií. Tak vypadá nové vysílání v digitálním formátu. Naladí ho televize s vestavěným přijímačem nebo samostatný set-top-box. „Pro běžného diváka postačuje set-top-box v ceně přibližně 700 Kč. Samozřejmě dle vybavení přístroje cena postupně narůstá,“ vysvětluje prodejce televizní techniky Jan Koblížek.

Digitální vysílání ČT pokrývá asi 93 procent obyvatel České republiky v různé kvalitě. Digitální signál souběžně s původním analogovým můžou diváci z vysílače Krásné chytat až do 30. června 2011.

Reportáž Michala Klokočníka (zdroj: ČT24)

Kromě dostupnějšího signálu přináší digitální vysílání divákům i další technické novinky. „Třeba elektronický programový průvodce EPG, který nahrazuje tištěné časopisy a divákům nabídne lepší orientaci v programech,“ tvrdí Pop.

Divákům ČT otevírá digitální vysílání v Pardubickém kraji kompletní nabídku programů. Kromě jedničky a dvojky si z Krásného naladí sportovní čtyřku i zpravodajskou čtyřiadvacítku.