ČT spouští digitální vysílače v Nýrsku a Kamýku nad Vltavou

Praha - Česká televize uvede ode dneška do provozu dva nové vysílače malého výkonu v Nýrsku a Kamýku nad Vltavou. Jde o lokality, kde kontrolní měření potvrdila neuspokojivou kvalitu digitálního signálu z vysílačů velkého výkonu. Na takzvaném digitálním opakovači v Kamýku nad Vltavou na Příbramsku bude multiplex veřejné služby se všemi čtyřmi programy ČT v digitální kvalitě vysílat na 53. kanálu. Zapojí se tak do jednofrekvenční sítě v územní oblasti Praha, tedy spolu s vysílači Praha - Cukrák, Praha-město - Žižkov a Votice - Mezivrata.

Digitální opakovač v Nýrsku na Klatovsku bude pro multiplex 1 využívat 34. kanál. Stane se součástí jednofrekvenční sítě s vysílači Plzeň - Krašov, Domažlice - Vraní vrch a Nemanice.



Síť 1 provozovaná Českou televizí šíří digitální zemské vysílání multiplexu veřejné služby, kam patří programy ČT1, ČT2, zpravodajský ČT24 a sportovní ČT4 v digitální kvalitě, dále digitální doplňkové služby a stanice Českého rozhlasu. Digitální zemské vysílání lze přijímat pomocí set-top boxu nebo televizoru s takzvaným DVB-T tunerem.