E-mailové účty Yahoo v Číně a na Tchaj-wanu napadli hackeři

Peking/San Francisco - Účty elektronické pošty Yahoo, patřící v Číně a na Tchaj-wanu několika novinářům a dalším uživatelům, napadli minulý týden hackeři. Minulý čtvrtek zjistili, že se nemůžou dostat ke svým e-mailovým účtům. Byli mezi nimi i Kathleen McLaughlinová, nezávislá novinářka pracující v Pekingu, a Andrew Jacobs, který píše v Pekingu pro New York Times. Přišlo se na to tento týden. Internetový gigant Google kvůli podobným útokům a cenzuře přesunul z Číny své internetové vyhledávání v čínském jazyce.

McLaughlinová uvedla, že její účet byl obnoven dnes. Jacobsovi jeho e-mailový účet Yahoo Plus někdo přesměroval bez jeho vědomí na jinou, neznámou adresu.

Podobné potíže mělo na přelomu minulého a letošního roku s účty Gmail od Googlu několik novinářů a aktivistů za lidská práva, jejichž práce se vztahuje k Číně. Tehdy se podobně zjistilo, že jsou jejich e-mailové účty přesměrovány bez jejich vědomí na neznámé adresy. Google se o útocích zmínil v lednu, kdy oznámil, že hackerské útoky postihly v Číně i dvacítku dalších společností. Google pak oznámil, že ho tento vývoj přiměl přestěhovat internetové vyhledávání pro Čínu do Hongkongu.

Dnes Google sdělil, že identifikoval internetové útoky, které mají umlčet opozici proti těžbě bauxitu v projektu vietnamské vlády, do nějž jsou zapojené velké čínské firmy. Dodal, že tyto útoky jsou podobné těm, kvůli nimž je ve sporu s vládou v Pekingu.

Společnost Yahoo se k povaze útoků na své e-mailové účty nevyjádřila. Neoznámila ani, zda se jednalo o koordinované či jednotlivé kroky. Tisková mluvčí společnosti Dana Lengkeeková pouze uvedla, že Yahoo tyto útoky odsuzuje bez ohledu na jejich původ či záměr.

Google
Zdroj: ČT24