Koncem června ČT zruší několik analogů na Vysočině nebo jihu Čech

Praha - Česká televize ukončí 30. června provoz několika analogových vysílačů v Jihočeském a Moravskoslezském kraji a na Vysočině. Provoz ke stejnému datu ukončí i řada závislých analogových převaděčů. Informoval o tom Štěpán Janda z tiskového útvaru ČT. V Jihočeském kraji půjde o vysílače ČT1 České Budějovice - Kleť (39. kanál), ČT1 Tábor - Radimovice (27. kanál) a ČT1 i ČT2 Vimperk - Mařský vrch (32. a 47. kanál). Zároveň budou definitivně vypnuty analogové vysílače ČT2 Jihlava - Javořice (42. kanál) a Ostrava - Hošťálkovice (51. kanál).

Signály všech vysílačů budou od 4. května označené piktogramem a od 2. června také textovou lištou s bližšími informacemi. „Podle těchto grafických prvků diváci snadno poznají, že přijímají analogové zemské vysílání, jehož vypnutí se blíží, a musí se tedy připravit na digitální příjem,“ uvedl Janda.

Analogový signál z vysílačů na Kleti (ČT1), v Radimovicích (ČT1), na Mařském vrchu (ČT1 i ČT2), Javořici (ČT2) a v Hošťálkovicích (ČT2) přebírá také řada analogových převaděčů. Diváci, kteří jejich prostřednictvím přijímají oba programy ČT, zaznamenají piktogram a textovou lištu na svých obrazovkách také. „V některých případech se však bude jednat jen o důsledek jediného reálného technického řešení, takové převaděče budou přeladěné na jiný zdroj, oba grafické prvky z jejich signálu zmizí a jejich analogové vysílání bude prozatím zachováno i po 30. červnu,“ dodal Janda s tím, že podrobnější informace zveřejní ČT na přelomu dubna a května.

ČT šíří své digitální zemské vysílání v rámci vlastní sítě 1, která od prosince 2009 pokrývá už více než 90 procent obyvatel České republiky. V digitální kvalitě lidé přijímají programy ČT1, ČT2, ČT24 a ČT4 a navíc sedm stanic Českého rozhlasu. Digitální vysílání lze přijímat například pomocí set-top boxu nebo digitálního televizoru s DVB-T tunerem. ČT musí podle vládního nařízení ukončit analogové vysílání do června 2012.