Romeo a Julie štěbetají na Twitteru

Londýn – Slavná hra Romeo a Julie, kterou v šestnáctém století napsal William Shakespeare, ožívá v moderní podobě na internetu. Milovníci britského dramatika a moderních forem divadla nyní mohou sledovat příběh hlavních hrdinů, který je zasazen do přítomnosti, na sociální síti Twitter. Na nezvykle pojaté hře se podílí i Shakespearovská královská společnost. Hra se odehrává na adrese suchtweetsorrow.com.

K volně zpracované hře podle Shakespearova dramatu dostali herci pouze rámcový scénář, se zbytkem si musí poradit sami. Prim hraje hlavně jejich smysl pro improvizaci a také trochu vynalézavosti. Herci posílají na Twitter svoje repliky pomocí mobilních telefonů; jedna SMS je limitována 140 znaky. Takzvané Tweety zahrnují například pocity postav či to, co právě postava dělá. Herci navíc nehrají jen spolu, do děje se mohou zapojovat i „diváci“.

Shakespearovská královská společnost:
„Tento digitální experiment umožňuje našim hercům používat mobily k vyprávění svých příběhů v reálném čase a najít si svého diváka, ať je kdekoli v globálním jevišti.“

Příběh dvou znesvářených rodin Kapuletů a Monteků, které se ani po letech nedokážou smířit, mohou uživatelé Twitteru sledovat po pět týdnů. Příčinou znesváření rodin je automobilová nehoda, při níž před deseti lety zemřela Juliina matka Susane Kapuletová. Řidič auta, Montek, byl vážně zraněn.

Děj začíná tím, že se Julie, kterou hraje devatenáctiletá Charlotte Wakefieldová, chystá oslavit šestnácté narozeniny. Julie je dívka, která ještě neměla přítele a volný čas věnuje chatování na internetu. Na YouTube umisťuje video, na němž je vidět typický pokoj dospívající dívky, a Julie tam pózuje s fotkou své mrtvé matky. Romeo vstupuje do děje později, protože je příliš zaneprázdněn hraním počítačových her na xBoxu.

Romeo a Julie

Divadelní hra Romeo a Julie měla premiéru v roce 1595. Jedná se o milostnou tragédii, při jejímž psaní vycházel Shakespeare z básně anglického básníka Arthura Brookea a také všeobecně známé látky o dvou milencích, která byla zpracována již ve starém Řecku.