Nejsledovanějším zápasem MS je zatím duel Německo - Austrálie

Praha - Nedělní utkání Německa s Austrálií bylo zatím nejsledovanějším zápasem mistrovství světa ve fotbale v Jihoafrické republice. Na obrazovkách ČT4 ho vidělo 345 000 dospělých diváků, což bylo 10,3 procenta lidí, kteří se tou dobou dívali na televizi. Podle mluvčího České televize Ladislava Štichy si však diváci často stěžují na rušivý zvuk jihoafrických trubek, takzvaných vuvuzel. Další informace přináší také internetový speciál msfotbal.cz.

Velký zájem měli diváci také o utkání Anglie - USA, které zhlédlo 335 000 diváků, a o zápas Uruguay - Francie, na který se dívalo 306 tisíc lidí. Dosavadních osm přímých přenosů z mistrovství sledovalo průměrně 269 000 dospělých při průměrném podílu na publiku 14,4 procenta. Nejnižší sledovanost měl zatím duel Alžírsko - Slovinsko, který vidělo 190 000 diváků.

„Zájem diváků není zdaleka špatný i přesto, že začátek turnaje není ještě příliš atraktivní a svou roli sehrává i neúčast české reprezentace,“ uvedl Šticha s tím, že nárůst počtu diváků se dá předpokládat od čtvrtfinálových
duelů.



Podle Štichy přicházejí do diváckého centra ČT stížnosti diváků na hluk vuvuzel. „ČT se snaží technicky maximálně zvýraznit zvuk komentářů, ale přistoupit k úplnému stažení originálního zvuku nechceme, protože fotbal bez ruchu stadionu by nebyl příliš atraktivní,“ řekl Šticha.