Analogu zbývají na jihu Čech poslední dny

České Budějovice - Od 30. června bude na jihu Čech možný pouze digitální příjem televizního vysílání. V rámci projektu celoplošné digitalizace budou naráz vypnuty všechny tři pozemní analogové vysílače. Pro příjem digitálního vysílání si musí diváci pořídit tzv. set-top boxy nebo mít televizor s digitálním tunerem. Podle národního koordinátora pro digitalizaci Zdeňka Duspivy již plynule přešla na digitální příjem signálu většina jihočeských obyvatel.

Na vypnutí analogového vysílání se kraj připravuje téměř dva roky. „Zbývá opravdu drtivá menšina – 1 až 2 % diváků –, kteří to nechávají na poslední chvíli,“ uvedl národní koordinátor pro digitalizaci Zdeněk Duspiva.

Za osm dnů skončí analogové vysílání ze tří pozemních vysílačů: Kleti, Mařského Vrchu a Radimovic. „Máme šestihodinovou výluku do šesti hodin do rána, abychom zajistili veškeré technické formality,“ řekl Jiří Vykydal z Českých Radiokomunikací.

Nová technologie divákům zajistí lepší obraz a také více televizních programů. Ze čtyř současných programů v analogové nabídce jich bude 11 celoplošných a další tři kanály v lokální síti. „Po zkušenostech z ostatních regionů nepředpokládáme, že by mohly být nějaké závažné problémy,“ uvedl vedoucí projektu digitalizace ČT Pavel Hanuš.

Blížící se konec analogového vysílání lidé poznají i podle piktogramu na obrazovce. V ulicích je informují tzv. digihlídky. Více informací o projektu digitalizace ČT najdete ve vysílání ČT, na specializovaných stránkách, na teletextu ČT1 (strana 650) a v Diváckém centru ČT – horká linka digitalizace 261 13 74 74 (denně 7:30 – 20:00 hodin).