Čína údajně částečně blokuje vyhledávač Google

Peking - Americká společnost Google tvrdí, že Čína částečně blokuje jeho internetový vyhledávač. Google po zhruba čtvrt roce přestal uživatele z pevninské Číny automaticky přesměrovávat na svůj necenzurovaný server v Hongkongu a znovu zprovoznil svůj původní čínský web google.cn, dal na něj však odkaz i na hongkongský server. Čína mezitím zvažuje, zda Googlu znovu obnoví licenci. Pokud chce uživatel z pevninské Číny vyhledat přes Google nějaké slovo, nečiní mu to potíže. Problémy ale podle Googlu nastávají ve chvíli, kdy uživatel použije funkci Google Suggest. Ta hned při zadávání dotazu nabízí možné výsledky vyhledávání.

„Zdá se, že dotazy na vyhledání hesla, které nabízí Google Suggest, jsou pro uživatele z pevninské Číny blokovány,“ uvedla mluvčí Googlu Jessica Powellová. „Běžné vyhledávání bez nápovědy není ovlivněno,“ dodala.

Vztahy mezi Googlem a čínskými úřady jsou od začátku letošního roku značně napnuté. Google totiž v lednu oznámil, že už se dál nehodlá řídit čínskými zákony, které Googlu mimo jiné ukládají povinnost filtrovat výsledky vyhledávání. Google vždy tvrdil, že rozhodnutí se opírá o jeho zásady, kritici Google ale poukazovali na to, že podnik jen může maskovat neúspěšný boj s čínským konkurentem Baidu.