Sociální sítě v Číně byly opět nedostupné, údajně kvůli vládě

Šanghaj - Přístup ke společenským sítím typu Twitter začal na čínském internetu váznout a někde jsou tyto služby úplně nedostupné. Žádná z firem pravý důvod neuvádí. Čínská internetová společnost NetEase ve středu ráno na svůj web umístila zprávu, že mikroblog je od úterních 19:00 nedostupný a na síti se provádí údržba. Více než den nebylo možné se v tomto týdnu přihlásit ani k podobné službě, kterou provozuje jiná čínská společnost Sohu.com. Všechny služby s tímto zaměřením většinou zobrazují zprávu, že testují provoz. Pravděpodobně je to však výsledek intervence státních úřadů.

Služba Twitter je v Číně už více než rok zakázaná, čínské internetové firmy ale rychle využily příležitosti a po jejím zákazu začaly nabízet podobné služby. Číňané tak mohli využívat různé mikroblogy i bez „pravého“ Twitteru.

Zdroje v jednotlivých firmách uvedly, že jejich stránky jsou nedostupné kvůli snaze vlády tyto služby omezovat. „Veřejně ten důvod nikdo neoznámí, je to ale zřetelné jako moucha na holé hlavě,“ uvedl jeden ze zdrojů. Zhruba totéž naznačil také list Oriental Morning Post, který vychází v Šanghaji. List se odvolává na nejmenované „zdroje z odvětví“, které tvrdí, že provozovatelé webů čelí tlaku čínských cenzorů. Oficiálně se však firmy odvolávají výhradně na nutnost údržby. Podobné výpadky jsou přitom v Číně relativně běžné.

Telefonát Tomáše Etzlera (zdroj: ČT24)

„Někteří hovoří o tom, že dostali opět rozkazy od hlídačů čínského internetu, aby vymazali politicky senzitivní obsah a aby zrušili účty uživatelů, kteří o senzitivních tématech hovoří,“ uvedl zpravodaj ČT v Číně Tomáš Etzler.

Čínské úřady se obávají, že sociální sítě mohou sloužit k organizaci a koordinaci protestů a demonstrací. „Přísná kontrola veškerých informací je jedním z pilířů moci totalitního komunistického režimu. Čínská vláda dodkonce nazývá Twitter nebo Facebook potenciálními nástroji k rozvracení státu,“ dodal Etzler.