ČT rozšiřuje digitální vysílání

Praha - Česká televize vychází vstříc zájmu diváků o své digitální zemské vysílání a do konce roku 2010 rozšíří jeho dostupnost výstavbou dalších 22 digitálních opakovačů. Česká televize již 31. srpna 2010 spustí s dvouměsíčním předstihem dva digitální vysílače velkého výkonu ve zlínské oblasti: Zlín – Tlustá hora (33. kanál) a Valašské Klobouky – Ploštiny (33. kanál). Následně 30. září 2010 uvede do řádného provozu i poslední digitální vysílač velkého výkonu šířící multiplex veřejné služby Jeseník – Praděd (36. kanál). Síť 1 tak bude z globálního hlediska dokončena.

Následovat bude již jen její koncepční dokrývání především v geograficky složitých lokalitách, kde se prokáže neuspokojivý příjem DVB-T signálů z digitálních vysílačů velkého výkonu a analýza vyhodnotí potřebnost, respektive vhodnost digitálních vysílačů malého výkonu. Takových míst bylo dosud vyřešeno výstavbou digitálních opakovačů či převaděčů celkem 24.

Dvaadvacet nových digitálních opakovačů ČT

Česká televize připravuje spouštění digitálních vysílačů malého výkonu, které se vždy zapojí do jednofrekvenční sítě (SFN), ve zhruba měsíčních fázích. Na konci srpna 2010 začne řádný provoz čtyř digitálních opakovačů: Děčín –Popovický vrch, Šluknov – vrch Pytlák, Ústí nad Labem – Vaňov a Velký Šenov – Ječný vrch. Do konce září 2010 vznikne osm dalších, a to ve Frýdlantu v Čechách, Hejnicích, Husinci, Jindřichovicích pod Smrkem, Loučovicích, Týnu nad Vltavou, Volarech a Zdíkově. Nejpozději na konci října 2010 přibude šest digitálních opakovačů v Havlíčkově Brodu, Choceradech, Ledči nad Sázavou, Sázavě, Třebíči i Velkém Meziříčí a nejdéle v koncem listopadu 2010 Česká televize zprovozní čtyři digitální vysílače malého výkonu ve Svitavách, Valašském Meziříčí, Vsetíně a Žďáru nad Sázavou.

Změny na digitálním opakovači ČT v Jincích

Česká televize k 30. srpnu 2010 upraví parametry digitálního opakovače v Jincích spuštěného v závěru července 2010. Ze stanoviště nad hřbitovem bude vysílat nadále na 53. kanálu, změní se jeho polarizace z dosavadní horizontální na vertikální a vyzářený výkon bude navýšen na 10 W, čímž se zlepší pokrytí obce a blízkého okolí. V souvislosti se změnou polarizace doporučujeme divákům ladícím signál digitálního opakovače Jince, aby pro ideální příjmové podmínky pootočili své antény o 90° kolem směru příjmu, tedy „položili je na bok“.

Více o digitalizaci České televize ve vysílání ČT, v internetovém speciálu www.digict.cz, v teletextu ČT1 (strana 650) a v Diváckém centru ČT – horká linka digitalizace 261 13 74 74 (denně 7:30 – 20:00 hodin).