Český rozhlas zvýšil v pololetí zisk na více než 220 milionu korun

Praha - Český rozhlas (ČRo) hospodařil v prvním pololetí se ziskem před zdaněním 221,2 milionu korun. Výsledek je o více než 63 milionů lepší, než byl plán. V prvním pololetí 2009 měl rozhlas zisk před zdaněním 198 milionů korun. V letošním roce by měl rozhlas podle plánu hospodařit se ziskem před zdaněním 94,5 milionu korun. Čistý zisk by měl dosáhnout 80,4 milionu korun, v roce 2009 to bylo 37 milionů korun. Plánované výnosy pro letošní rok jsou 2,316 miliardy korun, náklady by měly dosáhnout 2,221 miliardy korun.

Český rozhlas se v následujících dvou až třech letech dostane do obtížné finanční situace vlivem snižujícího se zisku a také kvůli finančně náročné rekonstrukci budovy rozhlasu v Praze ve Vinohradské ulici, uvedla na dnešním zasedání Rady ČRo její předsedkyně Dana Jaklová. „Rada Českého rozhlasu proto bude požadovat po vedení rozhlasu, aby v následujícím období hledalo možné zdroje úspor v hospodaření, aniž by došlo k omezení poskytovaných služeb veřejnosti,“ řekla Jaklová.

Prozatímní ředitel Českého rozhlasu Peter Duhan na zasedání rady oznámil, že ředitelka regionální stanice ČRo Sever Alena Škraňková rezignovala na svou funkci. „Vedením ČRo Sever jsem s platností od 1. září pověřil ředitele ČRo Plzeň Zdeňka Levého. Ten tedy dočasně povede obě zmíněné regionální stanice,“ uvedl Duhan.

Rada se dnes také věnovala otázce rekonstrukce historické budovy rozhlasu v Praze na Vinohradské ulici. Prozatímní ředitel rozhlasu Peter Duhan očekává, že rekonstrukce by měla být dokončena na přelomu února a března příštího roku.