Google registraci k dalšímu snímkování českých ulic nedostal

Praha - Úřad pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ) opět nevyhověl žádosti internetové společnosti Google o registraci mapové služby Street View v Česku pro další sběr a zpracování fotografií. Úřad se chce k záležitosti vyjádřit na tiskové konferenci 22. září. Už v minulosti se mu nelíbil sběr dat, který Google při snímkování pořizoval a registraci již jednou zamítl.

„S úřadem jsme v pravidelném kontaktu, poskytujeme mu potřebné informace a snažíme se vyjít vstříc a nalézat vhodná řešení, díky čemuž byla většina podmínek pro sběr a zpracování fotodokumentace ve službě Street View již vyřešena,“ uvedla mluvčí českého Google Jana Zichová.

Rozhodnutí a související jednání s úřadem se týkají zejména technických specifik spojených s příštím sběrem fotodokumentace na území České republiky. Google nebude do vyřešení problému žádné nové snímky pořizovat. „Nadále tedy budeme s ÚOOÚ úzce spolupracovat a věříme, že v blízké době budou tyto otázky dořešeny,“ uzavřela Zichová.

Rozhovor s Filipem Pospíšilem (zdroj: ČT24)


Úřad vede s Google od letošního dubna správní řízení právě kvůli sběru osobních dat při mapování ulic v Praze. Speciální vozy, které pořizovaly panoramatické snímky ulic, zároveň sbíraly i osobní informace posílané po nezabezpečených bezdrátových sítích. Google se zavázal data smazat.

Známou nternetovou společnost už vyšetřují také úřady na ochranu soukromí v jiných zemích, například v Německu. Street View je dostupná pro většinu Prahy a část D1, dále například pro část Brna, Českého Krumlova nebo Olomouce.

Václavské náměstí v Google Street View
Zdroj: ČT24/Google