Facebook - dobrý sluha, ale zlý pán?

Praha - Sociální sítě jsou bezpochyby průlomovým vynálezem přelomu tisíciletí. Ale možná i jeho největším nebezpečím. Podle Hospodářských novin už čeští lékaři neléčí jen závislost na alkoholu, drogách nebo hracích automatech, ale třeba i na Facebooku. Na populárním webu je v současnosti zaregistrováno víc než dva a půl milionu Čechů. A ve Spojených státech je to ještě horší. Podle průzkumu společnosti Lightspeed Research je na tamním Facebooku závislá více než třetina mladých Američanek.

„Sociální sítě jsou službou, která přináší pokrok, umožňuje sdílet informace, komunikovat na dlouhé vzdálenosti, ale tak jako každá jiná služba vyžaduje od uživatelů, aby nepodceňovali bezpečnostní rizika,“ tvrdí Martin Vyleťal z internetového magazínu Lupa. Stejně jako telefon pomáhá Facebook při udržování sociálního kontaktu. Jenže podle psychologů navíc usnadňuje i jeho navázání. Právě to je důvod, proč se stále víc lidí dostává do jeho pasti. „Je to úplně stejné jako s alkoholem. V malém množství neškodí, ale velice snadno se nadužívá,“ myslí si psycholog Jeroným Klimeš.

Tomáš na Facebooku trávil šest až osm hodin denně. Teď se s ním rozhodl skoncovat. „Člověk si řekne: Podívám se jenom na tohle. Tak se na to podívá a pak se podívá na další a další a půlhodina, hodina je pryč,“ tvrdí Tomáš, povoláním prodavač.

Facebook - nová závislost? (zdroj: ČT24)

Když se chcete seznámit, můžete se rozhodnout - půjdete ven, anebo sednete k počítači? Druhá možnost je každopádně míň pracná a rozhodně míň bolí. Mnohem nepříjemnější je ale probuzení, tedy okamžik, kdy člověk zjistí, že mu Facebook víc vzal, než dal. „Došlo mi, že mám na Facebooku stovky přátel, ale když bych vzal telefon a zavolal jim, tak by se se mnou byli ochotni sejít asi čtyři,“ míní Tomáš.

Sylvie je na Facebooku přihlášená tři až čtyři hodiny denně. „Osobně jsem trochu maniak na hudební odkazy. Mám tam stovky odkazů z YouTube,“ říká studentka Sylvie.

Oblíbená sociální síť ale způsobuje i žárlivost a netečnost mezi partnery. Psycholožka Magdaléna Frouzová upozorňuje, že některé případy končí i rozvodem. Anebo i vyhazovem z práce. Na internetu tráví pracující Češi v průměru hodinu a půl denně. Skoro polovinu času se přitom věnují soukromým aktivitám. Nejčastěji chodí právě na Facebook, jenž už předběhl e-mail i nejznámější vyhledávače. „Zhruba 90 procent aktivit, které jsou na Facebooku, jsou aktivity nepracovní,“ tvrdí počítačový odborník Robert Kleiner.

Daniel tráví na Facebooku šest až osm hodin denně a vydělává tak peníze. „Uploduju fotky, dostávám různé informace, sleduju videa, komunikuju s přáteli, navazuju pracovní kontakty, upravuju stránky kapelám,“ vysvětluje.

„Zbavit se závislosti na Facebooku je hodně podobné jako pokusit se zhubnout nebo přestat s kouřením,“ říká Klimeš. „Nedávno jsem měla takový záchvat, kdy jsem se na celou virtualitu včetně Facebooku děsně naštvala,“ vzpomíná Sylvie. „Tak jsem to tam deaktivovala. Bohužel s Facebookem je to tak, že si tam deaktivujete účet, ale kdykoli se přihlásíte znova,“ dodává. Sylvie se tedy na Facebook stejně jako stovky Čechů zase vrátila. Deaktivovaný účet totiž ještě několik měsíců zůstává v systému a neúspěšný odvykající se na něj může vrátit.

Podle studie webu InsideFacebook.com uživatelů populární sociální sítě ubývá. V USA ji přestalo v červnu používat přes čtvrt milionu lidí a nárůst nových uživatelů se zpomalil i celosvětově. Důvodem mohou být např. pochybnosti o tom, kdo všechno se k informacím na Facebooku dostane.

A je tu ještě jedna věc, kterou si v podmínkách málokdo přečte. I po úplném zrušení účtu si totiž majitelé Facebooku nechávají veškeré údaje uživatele. Společnost navíc nemá v České republice zastoupení. Dopátrat se některých informací nebo práv je tak velmi problematické.

  • Mark Zuckerberg autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/11/1067/106698.jpg
  • Facebook autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/7/685/68432.jpg
  • Facebook autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/7/663/66210.jpg
  • Facebook autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/7/685/68431.jpg