Maximální dostihový zážitek v ČT: Velká pardubická v HD

Praha - Tolik prostoru Česká televize nejslavnějšímu překážkovému dostihu na evropské pevnině nevěnovala. 120. Velká pardubická v České televizi nabídne dvě studia, zajímavé hosty a témata, ale také diváckou soutěž nebo 30 kamer včetně super slow motion. Přímý přenos celého dostihového dne budou moci diváci sledovat v neděli od 10:30 hodin na ČT4 a současně na ČT HD ve vysokém rozlišení. Hlavní závod od 13:20 hodin živě také na ČT1. Přímý přenos odvysílá i server SportŽivě.cz.

ČT letos zprostředkuje široké veřejnosti maximální dostihový zážitek z Velké pardubické. Z výročního 120. ročníku odbaví více než šestihodinové živé vysílání zahrnující všech osm dostihů. Diváci si poprvé v historii vychutnají v přímém přenosu celý dostihový den, a to od 10:30 do 16:35 hodin na sportovním programu ČT4, respektive ve vysokém rozlišení na ČT HD. Technickou novinkou bude zobrazení virtuálních dresů při představení jezdců před startem. „Tahle věc se používá už léta v Anglii a jinde v zahraničí. Teď bude i tato část dostihového programu pro diváka pěkně barevná,“ těší se komentátor Marek Svačina.

Hlavní závod uvede od 13:20 do 16:00 hodin také program ČT1. „Snažíme se přitáhnout diváky na ČT4, ale Jednička má o tuto událost také velký zájem. Zůstane tam ale jen vrchol programu, kdo bude chtít vidět všechny nedělní dostihy, musí si zapnout Čtyřku,“ říká Marek Svačina, který komentoval i předchozích 18 Velkých pardubických v řadě.

Vrchol dostihové sezony se blíží (zdroj: ČT24)

Zajímavé osobnosti, zkušení profesionálové ČT, dvě studia

Přímým přenosem bude provázet komentátor Marek Svačina. Jednou z novinek živého vysílání z vrcholné události koňského sportu oproti předchozím ročníkům se stanou dvě studia. Z toho sportovního se přihlásí Petr Vichnar s dostihovým expertem Milanem Olehlou, společenské studio bude patřit Petru Kubáskovi a jeho hostům. Dění na závodišti, v jeho zákulisí i na tribunách mezi diváky a VIP hosty budou zblízka sledovat Pavel Fučík a Barbora Černošková.

Zábava i o přestávkách

Přestávky mezi jednotlivými dostihy zpestří na obrazovce ČT šestice zajímavých témat. „Představíme například profese spojené s dostihovým sportem, jako jsou sedláři, navštívíme rodinu Josefa Váni a ukážeme vám operaci koně na veterinární klinice. Zavzpomínáme také na legendy Velké pardubické anebo na její smolaře,“ láká Svačina. Ve studiu bude šest různých hostů, kterým budou moci diváci klást dotazy prostřednictvím e-mailové adresy vp@ceskatelevize.cz. Podobně se budou moci po dostihu zeptat nového vítěze, který bude hostem studia hodinu po skončení dostihu. Celým dostihovým programem se bude prolínat divácká soutěž.

Čtvrt roku příprav…

„Pro Petra Kubáska a Báru Černoškovou to bude test, protože se v dostizích dosud nepohybovali. Vzali si to ale za své a dlouho se na to připravují,“ vysvětluje Svačina. Sám žil přípravou celého vysílání čtvrt roku, tak teď jen doufá, že ho nezkazí nějaký nemilý kiks v televizní profesi nebo technice. „A možná bych si také přál, aby Váňa vyhrál po sedmé a tím zase zvedl popularitu tohoto sportu. I to by mi zvedlo chuť na další hledání toho, co udělat příště zase jinak a lépe,“ uzavřel Svačina.

30 kamer, super slow motion, virtuální grafika

120. Velká pardubická bude pod drobnohledem 23 stabilních kamer a 3 robotických mini kamer. Jejich záběry budou doplňovat 3 mobilní radio kamery. Jedna z nich se bude pohybovat kolem padocku, druhá bude akčně snímat jízdu, třetí uvnitř okruhu bude operativně migrovat mezi atraktivními překážkami a diváky.

Exkluzivní vizuální zážitek umocní vedle vysokého rozlišení také další z novinek v historii dostihových přenosů v České republice. Absolutní třešničku na dortu představuje plnohodnotná super slow motion HD kamera, která umožňuje zpracování extrémně zpomalených a přitom mimořádně detailních záběrů, jaké známe ze speciálních filmových efektů. Obzvlášť za dobrých světelných podmínek při příznivém počasí lze očekávat úchvatnou podívanou vystihující fantastickou sílu okamžiku, jak jí lidské oko jinak není schopné postřehnout.