Český rozhlas má nový web

Praha - Český rozhlas (ČRo) tento týden spustil novou podobu svých webových stránek. Podstatných změn se dočkala jejich grafika i struktura, například archiv Rádio na přání nahradil nový web iRadio. Do budoucna ČRo chystá přes web zpřístupnit svůj archiv, sdělila mluvčí rozhlasu Eva Vencefrová. Ke změně svého webu přistoupil Český rozhlas po čtyřech letech, úpravy ho vyšly na zhruba 350 000 korun. V dosavadní podobě zatím zůstávají weby regionálních stanic. ČRo je zapojí do nové internetové struktury a postupně převede do nové podoby zhruba do ledna příštího roku.

Nový je na internetových stránkách ČRo například postup pro vyhledávání témat, která jejich návštěvníky zajímají. Dosud se k nim uživatelé museli dostávat přímo přes weby jednotlivých stanic, nyní se příspěvky zobrazují také na tematických stránkách typu Příroda či Umění a kultura. Nové jsou i weby pro teenagery. Seznam všech tematických webů lze nalézt ve spodní části internetové stránky.

Rádio na přání bylo nahrazeno novým webem iRadio. „Rádio na přání byla jedna aplikace pro archiv, zatímco iRadio sdružuje všechny hlasové aktivity Českého rozhlasu na internetu,“ řekl ředitel Českého rozhlasu Internet Alexandr Pícha. Na novém webu je tak jak dosavadní obsah Rádia na přání, tak živé vysílání a další zvukové záznamy ve formátu mp3.

Snadný přístup do archivu

Do budoucna na iRadio přibude automatické nahrávání pořadů přímo z vysílání. Jednotlivé pořady si člověk bude moci na internetu pustit přes programové schéma. Český rozhlas také chystá větší multimedializaci některých rozhlasových programů. Na webu Archiv ČRo se veřejnoprávní rozhlas rovněž chystá zveřejnit staré záznamy. „V první fázi tam dáme spíše redakční příspěvky, zavedli jsme sekci rozhlasové klenoty,“ řekl Pícha.

Chystá se také zpřístupnění archivu Českého rozhlasu přímo přes web. Badatelé tak nebudou muset chodit do badatelny, ale budou si moci archiválie prostudovat z domova. Kvůli autorským poplatkům nebudou mít sice přístup ke všem zvukovým záznamům, ale budou si moci prostudovat například přepisy.