STV přepracuje návrh svého rozpočtu na příští rok

Bratislava - Veřejnoprávní Slovenská televize si zatím bude muset počkat na rozpočet na příští rok. Rada STV totiž vedení televize požádala, aby návrh rozpočtu přepracovalo. Návrh počítal se zrušením sportovního kanálu a účetní ztrátou 13,37 milionu eur (téměř 330 milionů Kč). STV budou příští rok tížit ještě závazky z minula včetně prohraných soudních sporů za více než 27 milionů eur. Finanční situaci televize chce slovenské ministerstvo kultury řešit také sloučením se Slovenským rozhlasem.

Návrh rozpočtu počítal s náklady 79,89 milionu eur a plánované výnosy měly dosáhnout 66,52 milionu eur. Vedení televize tak v příštím roce počítalo se ztrátou i při chystaném zrušení sportovního okruhu.

Šéfka ekonomického úseku STV Libuša Baranová uvádí, že bez změn zákonů kolem současné výše poplatku za služby veřejnosti či omezené reklamy nedokáže STV vytvořit vyrovnaný rozpočet. Zastavení sportovní Trojky podle Baranové mělo uspořit ve výdajích na výrobu 5,39 milionu eur.

Sportovní kanál začal vysílat v srpnu 2008. Kritici mu ale vyčítali nedostatky v programu. Generální ředitel STV Štefan Nižňanský v minulosti zrušení Trojky odmítal. Někteří členové rady žádali vysílání Trojky podržet do hokejového šampionátu, který se na Slovensku uskuteční na přelomu dubna a května.