Microsoftu a Applu přibude rival - systém Chrome od Googlu

San Francisco - První počítače pracující na systému Chrome od amerického gigantu Google půjdou do prodeje v polovině příštího roku a v USA budou mít na dva roky bezplatné připojení na síť od operátora Verizon Wireless. V bitvě mezi rivaly Microsoftem a Apple se tak otevře nová fronta. Google novinku podpoří prodejnou Chrome Store, kterou otevřel s pětistovkou her, zpravodajských a dalších aplikací.

Notebooky s Chrome budou stavěné pro aktivity točící se kolem internetu, kdy uživatel pracuje s webovými aplikacemi místo toho, aby si software do počítače stahoval. Chrome má Googlu zajistit silnější pozici v další generaci internetové zábavy. Chrome Store bude prodávat i jiné aplikace, například zpravodajství od National Public Radio či listu New York Times.

Manažeři Googlu řekli, že internetový prohlížeč Chrome Internet již má 120 milionů uživatelů. Ještě v květnu to bylo 70 milionů lidí. Akcie Googlu během prezentace vzrostly o dvě procenta.

Rival Apple v říjnu oznámil, že otevře i prodejnu aplikací pro své počítače Macintosh. Pokouší se tak zopakovat úspěch s aplikacemi, které prodává pro mobilní telefony iPhone. Prodejna pro Macintoshe se zřejmě spustí na začátku příštího roku, napsala agentura Reuters.