Příští rok se rozjede nová dimenze ČT24

Praha - Česká televize představila novou programovou strategii ČT24, ČT4 a koncepci divize Nová média. V rámci tzv. nové dimenze ČT24 připravila stanice pro příští rok řadu programových novinek. Zahálet nebude ani ČT4, která na každý den nasadí sportovní zprávy. Nová média zase vstupují do nového roku s rozšířením webové nabídky ČT, rozjezdem nových aplikací pro mobilní telefony a větším důrazem na sociální sítě.

ČT24 má za sebou podle ředitele zpravodajství ČT Romana Bradáče velmi úspěšný rok, v němž dokázala získat silnou diváckou základnu. Z hlediska podílu na trhu ji to řadí mezi lídry v kategorii zpravodajských televizí v Evropě (share dosáhl 3,35 %, například BBC News se pohybuje kolem 1 %).

Diváci si oblíbili speciály

Rok 2010 byl ve znamení velkého projektu Supervolební rok 2010, který představoval zatím nejambicióznější pokrytí volební agendy v ČT. Znamenal rovněž rekord sledovanosti – 29. května byl celodenní podíl ČT24 12,99 %. Velký zájem byl rovněž o zpravodajské speciály: summit Obama–Medvěděv, pád polského vládního letadla, intronizace arcibiskupa Duky či letní povodně. Uplynulý rok byl také ve znamení propojování klasického televizního vysílání a Nových médií.

„Nová média startují v ČT naplno 1. 1. 2011,“ říká výkonný ředitel divize Milan Fridrich. "Nová homepage bude vycházet z filosofie, kterou nazýváme Více videa, méně slov. Uvědomujeme si, že když televize tvoří web, musí ho tvořit na naprosto jiných základech, než jak to dělala před pěti lety,„ tvrdí Fridrich s tím, že se diváci mohou těšit na novou verzi iVysílání, která bude víc odpovídat potřebám moderního člověka. “Spustíme dětský web, což je projekt, který tu visí rok a půl. Byli bychom rádi, kdyby byl spuštěn nejlépe 1. 6., kdy je Den dětí," dodává.

ČT24 nabídne ženský pohled na svět

V rámci nové dimenze ČT24 se na obrazovce objeví několik nových pořadů. Highlight představí od pondělí do pátku výkladní skříň zpravodajské agendy ČT24, českých i světových médií. Projekt nabízí pohled do zákulisí rozhodování a mixuje vždy pohledy z domova i ze zahraničí. Uvádět jej budou Daniela Písařovicová, Lukáš Dolanský, Zuzana Tvarůžková a Tomáš Voženílek.

Pohled ženskýma očima na svět kolem nás nabídne sobotní pořad Tah dámou. Nedělní pořad zahraniční redakce Horizont se bude věnovat výhradně dění ve světě. Nepůjde však pouze o žhavé novinky, ale především o důležité nadčasové fenomény. „Bude to pořad nejen o geopolitických souvislostech, ale bude tam spousta skvělých reportáží ze zahraničí,“ uvedl šéfredaktor zpravodajství ČT Karel Novák.

V rámci Speciálů ČT24 a Nových médií se objeví v úterý 11. ledna 2011 projekt pracovně nazvaný Planeta 2011. „Bude to velký speciál o tom, kde se nacházíme a kam směřujeme,“ uvedla zástupkyně šéfredaktora pro Nová média a speciální projekty Pavlína Kvapilová. Moderovat ho budou Kvapilová a Václav Moravec, hosté budou i ze zahraničí. Na pořadu bude ČT24 spolupracovat s National Geographic. Pondělní večery budou patřit pořadu Moje drahé Česko. Půjde o sérii ekonomických speciálů, která naváže na divácky úspěšnou Ekonomickou inventuru.

Nová grafika - modernizace studia 6

Změn se na ČT24 dočká také vizuální podoba vysílání, což souvisí s modernizací studia 6. „Chceme dát našim divákům najevo, že skutečně vysíláme už ve 21. století. Tudíž jsme statické pozadí ve studiu proměnili na pohyblivé pozadí,“ řekl umělecký vedoucí ČT24 Alan Záruba. Ve studiu také bude velká dotyková plazmová obrazovka, na které budou moderátoři ovládat různé interaktivní prvky.

Novinkou na programu ČT4 budou zprávy ze sportu, které se budou vysílat v 17:35. Novým pořadem bude Šestkrát stručně, který bude mapovat hlavní sportovní události. V pondělí budou diváci moci sledovat nový pořad Kamelot, který má vysvětlovat, co se děje ve sportu.

V lednu se vrátí na obrazovky například Turné čtyř můstků, diváci se mohou těšit na mistrovství Evropy v rychlobruslení, v únoru a březnu potom mistrovství světa. Na své si v únoru přijdou i příznivci klasického lyžování. Na únor pak ČT4 připravuje také přímé přenosy MS v alpském lyžování. V dubnu a květnu potom poběží MS v hokeji. Vysílat se budou i přenosy z golfových turnajů Masters. „V březnu bychom rádi vysílali fotbalové utkání Španělsko-Česko,“ řekl výkonný ředitel ČT4 Jiří Ponikelský. Vysílat se v průběhu roku budou také přenosy z tenisového Davis Cupu, ME v basketbalu žen, MS v atletice, ME ve volejbalu. V červnu by ČT4 chtěla vysílat ME fotbalistů do 21 let. Týkat by se to mělo ovšem pouze zápasů české reprezentace. O ostatní zápasy ČT neusiluje.