„Ptáčata“ České televize získala ocenění Čin roku

Praha - U příležitosti Mezinárodního dne lidských práv byla v pátek 10. prosince udělena ocenění Gypsy Spirit 2010. Dokumentární seriál České televize Ptáčata, jehož hlavními hrdiny jsou osmileté romské děti, získal cenu v kategorii Čin roku. Cenu převzali autoři projektu Ladislav Cmíral a Kamila Zlatušková při slavnostním vyhlášení v kulturním centru Pražská křižovatka. Česká televize vysílá Ptáčata od září každý pátek ve 20:55 na ČT2. Více informací o celé sérii včetně odvysílaných epizod najdete na internetových stránkách seriálu.

V seriálu se netradičním způsobem představují děti, které hned v útlém věku zažily rasismus na vlastní kůži. Prvním impulsem pro jeho vznik byla petice. Rodiče dětí, které nejsou romské, v ní odmítli dát své potomky do stejné třídy s dětmi romskými.

Autoři se rozhodli o dětech odsunutých předsudky na okraj společnosti natočit šestnáctidílný dokumentární seriál. V něm se děti díky malým kamerám staly spolutvůrci zprávy o svém životě. Dávají tak majoritě šanci poznat svět „viděný“ jinýma očima. Díky natáčení prožívají humorné i dramatické chvíle. Existuje naděje, že dlouhodobý časosběrný projekt může být potřebným krůčkem na cestě k lepšímu, barevnějšímu a plastičtějšímu mediálnímu obrazu menšin. Ten by měl nabourávat pozitivní i negativní stereotypní vnímání nás všech. V rámci středoevropského vysílání jde o výjimečný a vůbec první případ žánru tzv. docu-soap, dokumentárního seriálu, který navíc ukazuje svět očima osmiletých dětí.

Gypsy Spirit 2010 (zdroj: ČT24)

Czeslaw Walek, vrchní ředitel Sekce pro lidská práva Úřadu vlády:

„Gypsy Spirit je oceněním obrovského úsilí nesčetného počtu jednotlivců a skupin k hledání porozumění mezi Romy a majoritní společností. To, že je to práce nelehká, dokazuje nedávný výzkum agentury STEM, dle kterého 83 procent Čechů považuje Romy za nepřizpůsobivou skupinu obyvatel a 45 procent by je nejraději v Česku vůbec nevidělo. Gypsy Spirit nastavujete zrcadlo všem, kteří volí rychlá, razantní a především zdánlivá řešení.“

Ceny Gypsy Spirit jsou udělovány u příležitosti Mezinárodního dne lidských práv a jejich vyhlašovatelem je Sekce pro lidská práva Úřadu vlády České republiky v rámci vládní Kampaně proti rasismu 2010. Záštitu nad letošním, druhým, ročníkem převzal předsedy vlády České republiky Petr Nečas, předsedkyně podvýboru pro lidská práva Evropského parlamentu Heidi Hautala, bývalý prezident Václav Havel a bývalý ministr pro lidská práva Michael Kocáb.