Larry King pověsil kšandy na hřebík

New York - V košili s kšandami a před mapou světa tvořenou barevnými diodami - tak znala novináře Larryho Kinga celá Amerika. V talkshow Larry King Live se populárnímu moderátorovi pětadvacet let svěřovaly i ty největší celebrity včetně amerického nebo ruského prezidenta. Kingova tvář se ve čtvrtek večer objevila na obrazovkách televizní stanice CNN naposledy. Muž nazývaný králem mikrofonu svůj pořad po čtvrtstoletí ukončil, a to z prozaického důvodu – poklesu sledovanosti.

První díl talkshow Larryho Kinga se vysílal 3. června 1985, a show se tak zapsala do historie jako nejdéle vysílaná relace se stejným moderátorem ve stejnou dobu a na stejném televizním kanálu. Během více jak dvou dekád se na křesle pro hosta vystřídala řada osobností, letos sedmasedmdesátiletý Larry King zpovídal prezidenty a první dámy, tibetského vůdce dalajlamu, lady Dianu, boxera Mikea Tysona, bratry Kennedyovy, Michaila Gorbačova či Clintonovu milenku Moniku Lewinskou. Široká byla i tematická nabídka – v pořadu se probíraly stejně tak románky hollywoodských hvězd jako teorie o UFO nebo prezidentská klání.

„Dobrý večer a vítejte u posledního 'Larry King Live',“ řekl moderátor na úvod hodinového pořadu, který byl jeho labutí písní. „Je těžké to říct. Věděl jsem, že tenhle den přijde. Tato slova není snadné vyslovit.“

V pořadu se za 25 let vystřídalo čtyřicet tisíc tváří. Jsou tu ale stále osobnosti, které si King přál vyzpovídat, aniž by mohl. Rád by do svého pořadu pozval Jeroma Davida Salingera, papeže Jana Pavla II. a Benedikta XVI., stejně jako Ježíše Krista či Abrahama Lincolna. Nejraději vzpomíná na Franka Sinatru či Marlona Branda, za nejúspěšnější považuje duel někdejších prezidentských kandidátů - podnikatele Rosse Perota a Ala Gora z listopadu 1993, na nějž se dívalo 16 milionů diváků.

Novinář, který se na svou práci nepřipravuje

Co činí Larryho Kinga Larrym Kingem byl především jeho přímý a nekonfrontační styl. „Kladu krátké otázky, nehraji si na intelektuála, nesnažím se předstírat, že vím všechno,“ řekl moderátor. „Neptám se 'Co Ženeva nebo Kuba?', ale 'Pane prezidente, co se vám nelíbí na vaší práci?' anebo 'Jakou jste udělal největší chybu?'. To je fascinující,“ dodal.

Politici i známé osobnosti díky Kingovu stylu věděli, že moderátor se je nebude snažit nachytat na švestkách a že u něj budou moci vysvětlit svůj pohled na věc. I proto v jeho pořadech zaznívaly exkluzivní informace, které nikdo jiný neměl.Moderátor přiznal, že na rozhovory se moc nepřipravuje. Většinou prý nečte ani informace, které mu o jeho protějšku vyhotoví tým spolupracovníků. „Hluboké znalosti vyvolávají detailní otázky, které většinu lidí nudí,“ říká. „Kromě toho se nerad ptám na to, co už vím. Má nedbalá příprava mě nutí, abych byl vnímavý a pozorně naslouchal. Hosta neohrožuji, nesoudím, zabývám se spíš pocity.“

I King ovšem umí zahnat do úzkých. Své o tom ví například rocker Ozzy Osbourne, který na Kingovu otázku „Jak jste na tom s kokainem?“ byl schopen jen zcela nedémonicky cosi zablekotat. Kingovi kritici nicméně poukazovali na to, že je moderátor na hosty příliš měkký. Takové výtce nakonec dala za pravdu i televize CNN…

Přežil se Larry King…?

Larry King Live skončil kvůli poklesu sledovanosti. Zatímco jeho moderátor razil cestu umírněné žurnalistiky, na konkurenčních televizích začali diváky lákat vyhraněnější moderátoři; ať už se jednalo o Seana Hannityho či Billa O'Reillyho z konzervativní televize Fox News, či Keitha Olbermanna a Rachel Maddowovou z liberální stanice MSNBC.

Letos se na Kinga v průměru dívalo kolem 700 000 diváků a ve svém vysílacím čase někdejší král televizních rozhovorů pravidelně končil až třetí za Hannitym a Maddowovou. Na vrcholu jeho kariéry v roce 1998 se přitom na Kinga dívalo 1,64 milionu diváků a ještě v roce 2003 jich bylo 1,54 milionu. „Larry King má ohromné místo v dějinách kabelových zpravodajských stanic, ale možná ne tak pevné místo v jejich dnešní podobě,“ podotkl Steven Farella z reklamní agentury TargetCast TCM.

Místo Kinga moderátor britského Talentu

Svůj odchod z noční show ohlásil King již v červnu. Do důchodu se prý ale ještě nechystá, jen chce více času na rodinu a se CNN prý hodlá i nadále spolupracovat. „Uzavírám tímto jednu kapitolu a těším se na to, co mi přinese budoucnost. Pro tuto chvíli ale hodlám pověsit své noční šle na hřebík,“ uvedl moderátor, jehož módní doplněk neodmyslitelně patřil k pořadu.

Od ledna by měl Larryho Kinga nahradit Brit Piers Morgan. Na CNN prý udělaly dojem jeho zábavné rozhovory s celebritami v britské televizi ITV. Morgan má za sebou praxi bulvárního novináře a porotce soutěžního pořadu Britain's Got Talent i jeho americké verze na stanici NBC. Jeho nový pořad se bude jmenovat Piers Morgan Tonight.

Kdo je Larry King…?

Kingův život připomíná jízdu na horské dráze. Vzešel z chudé židovské rodiny v newyorském Brooklynu jako Lawrence Harvey Zeiger (mediálně „přístupnější“ jméno si zvolil podle reklamy na Kingovy likéry). Ve škole byl průměrným a neukázněným studentem. Kariéru odstartoval na rádiu Florida A. M. - tehdy ještě v řadách pomocného personálu. Později se ale chytil: Moderoval v rozhlase, psal sloupky do novin a pro televizi komentoval fotbalové zápasy. Jeho sláva začala narůstat. V roce 1971 byl však obžalován z loupeže: svému obchodnímu partnerovi měl údajně ukrást 5 000 dolarů. Šetření bylo sice zastaveno, ale Kingova kariéra byla v troskách. Trvalo téměř další čtyři roky, než začal opět pravidelně pracovat v rozhlase. Přelomem v jeho životě se stal rok 1978, kdy mu společnost MBN dala šanci uvádět vlastní talk-show. Sedm let poté už King dostal životní příležitost od zakladatele CNN Teda Turnera a dokonale ji využil.

„Král mikrofonu“, po němž bylo v Los Angeles pojmenováno náměstí, je poosmé ženatý (se sedmi ženami) a má pět dětí. S poslední manželkou Shawn Southwickovou (50) v červenci podepsal právní dokumenty rušící jejich žádost o rozvod.

  • Jerome David Salinger zdroj: ČTK/AP http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/14/1392/139183.jpg
  • Benedikt XVI. a Jan Pavel II. autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/12/1131/113032.jpg
  • Socha Ježíše Krista zdroj: Wikipedia http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/2/142/14177.jpg
  • Larry King a Vladimir Putin zdroj: Wikipedia.org http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/6/531/53060.jpg
  • Larry King Live autor: ČT24, zdroj: CNN http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/22/2179/217824.jpg
  • CNN autor: ČT24, zdroj: Wikipedia.org/CNN/ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/2/178/17742.jpg
  • Larry King zdroj: Wikipedia.org http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/22/2179/217823.jpg