Televize Euronews chystá mohutnou expanzi

Londýn - Mezinárodní zpravodajský kanál Euronews chystá rozsáhlou expanzi, která má televizi lépe odlišit od jejích konkurentů CNN International a BBC World a pomoci jí zvýšit podíl na trhu. Televizi posílí nový tým o 20 lidech, který bude sídlit v Bruselu. Expanze přijde na desítky milionů eur a zaplatit ji má Evropská unie spolu s majiteli stanice. Stanice, kterou vlastní 21 státních vysílacích společností z Evropy, chystá i několik změn. V přehledech zpráv chce prezentovat více tváří svých reportérů, kteří by doplnili nabídku nekomentovaných a needitovaných zpráv.

„Víme, že řada zpravodajských sálů šetří. Pro nás je to okamžik, kdy můžeme vztyčit svou vlajku,“ řekl v Londýně programový ředitel a šéf zpravodajství Lucian Sarb. „Musíme zkusit najít, v čem jsou naše přednosti,“ podotkl Sarb. Stanice Euronews byla založena v roce 1993, v roce 2002 ale její podnikání málem skončilo bankrotem.

Jako příklad rostoucího vlivu Euronews Sarb uvedl exkluzivní rozhovor, který stanice nedávno odvysílala s odstupujícím prezidentem Pobřeží slonoviny Laurentem Gbagbem. Ten se odmítá vzdát úřadu, ačkoli ve volbách zvítězil jeho protivník Alassane Ouattara. Jeho vítězství uznalo i mezinárodní společenství.

Euronews je jako jeden z mála televizních kanálů vícejazyčný. V letošním roce chce stanice otevřít nová stálá pracoviště v Paříži, Kyjevě, Dubaji, Istanbulu, Washingtonu a Pekingu. Zavede také aplikace pro tablety iPad a mobilní telefony iPhone od společnosti Apple, se společností Panasonic pak také pracuje na projektu internetové televize.