Média dostala seznam zakázaných vulgarismů

Praha - Rada pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) se rozhodla zakročit proti vulgarismům. Některým médiím rozesílá seznam slov, která by se rozhodně neměla v éteru objevit. Adresáty jsou především média, která už v minulosti sprostá slova odvysílala. Výsledkem je údajně definice toho, co by mělo být zakázané. Seznam vulgarismů je zkopírovaný z internetové encyklopedie Wikipedie. Upozornění na vulgarismus je jediným možným trestem, jinak rada zakročit nemůže, uvedla předsedkyně RRTV Kateřina Kalistová na webu Českého rozhlasu.

„Nejde o žádnou metodiku či doporučení rady. Je to zkopírovaný seznam z Wikipedie a byl součástí upozornění na to, že ve vysílání zazněl vulgarismus,“ vysvětlila předsedkyně RRTV Kateřina Kalistová.

V seznamu nechybějí výrazy jako fuchtle, kráva, ochechule nebo truhlík. Média by se měla vyvarovat také novotvarům vzniklým kombinací tradiční nadávky s aktuálním výrazem, jako je třeba vlezdobruselista. Mezi nepatřičné nadávky patří také ty s náboženským podtextem jako šmarjápanno nebo sakra. Na předním místě výčtu jsou výrazy, které souvisí se sexuálním chováním, nebo ty, které urážlivě označují ženy. Do slovníku používaného v médiích by neměla patřit ani označení jako křupan, nácek, bolševik nebo křovák.

„Do jisté míry počínání Rady pro rozhlasové a televizní vysílání chápu. Jazyk, jak se dočteme třeba v Bibli, je nepatrný lidský úd, který ale dokáže hodně věcí. Jako malý oheň dokáže zapálit i velký les. Jazyk a užívané výrazy mají vliv i na naše chování a jednání. Vulgární, surová a sprostá slova svádí také k vulgárnímu, surovému a sprostému jednání,“ řekl Českému rozhlasu bývalý člen Rady ČT, evangelický duchovní a dlouholetý rozhlasový redaktor Miloš Rejchrt. Na druhou stranu je však skeptický k tomu, „přikazovat z nějakého centra jazykovou hygienu“.