Rada ČT snížila Janečkovi odměny

Praha - Rada České televize snížila na následující tři měsíce, tedy od února do dubna, generálnímu řediteli ČT Jiřímu Janečkovi pohyblivou část mzdy o 20 procent. Šéf veřejnoprávní televize tak přijde měsíčně o 13 680 korun. Důvodem je jeho nedostatečná komunikace s radou. O snížení odměn rada rozhodla na základě svého usnesení ze zasedání, které se uskutečnilo v říjnu v Ostravě. Na něm vyslovila znepokojení nad selháním Janečka při komunikaci a informování o veřejných zakázkách České televize.

Konkrétně se tehdy radním nelíbilo výběrové řízení na výběr a správu televizních poplatků, které zároveň pozastavili. „Problém byl v tom, že se informace o zakázce nejdříve objevily v novinách s negativními konotacemi, a až dodatečně se vysvětluje, jak to bylo myšleno,“ uvedl na ostravském zasedání předseda Rady ČT Jiří Baumruk. Výběrové řízení na správu televizních poplatků nakonec ČT na pokyn rady zrušila. Janeček také vydal v prosinci nový pokyn pro zadávání veřejných zakázek.

Pohyblivá část mzdy Jiřího Janečka může dosáhnout až 68 400 Kč, pevná část mzdy je 156 750 korun. Na svém zasedání 15. prosince již Rada ČT schválila snížení Janečkovy mzdy pro letošní rok o pět procent.

Jiří Baumruk, předseda Rady ČT:

„Konkrétním pochybením bylo, že poměrně pozdě a nedostatečně informoval radu o záměrech a vypsání tohoto výběrového řízení a že se to potom velmi výrazně negativně projevilo mediálně v hodnocení toho výběrového řízení, aniž by se někdo zabýval jeho podstatou a jeho možným přínosem pro ČT.“

Rada ČT schválila nový jednací řád

Rada České televize schválila také změnu svého jednacího řádu. Proti dosavadnímu stavu bude moci dozorčí komisi zadávat úkoly rada jako celek, jejím jednotlivým členům však zůstane i nadále právo pokládat jí dotazy.

Podle původního návrhu přitom měli jednotliví členové možnost pokládat dozorčí komisi dotazy ztratit. To vyvolalo protesty mnoha členů rady. „Zbavíme se možnosti se samostatně ptát,“ protestovala například radní Dana Eklová. Naopak předseda dozorčí komise Jiří Staněk tvrdil, že by jim původně navržená změna ulehčila práci. „Tím, že máme daný plán a můžete se zeptat na cokoliv, mohl by ten váš dotaz být tak obsáhlý, že náš plán činnosti odsuneme,“ řekl Staněk. Nakonec se radní rozhodli přidat do jednacího řádu pouze věty o tom, že rada jako celek dozorčí komisi úkoluje, jednotliví členové jí však mohou pokládat i nadále dotazy.

Součástí jednání byl i návrh na to, aby předseda Rady ČT Jiří Baumruk zbavil dozorčí komisi mlčenlivosti ohledně nákladů na výrobu jednotlivých pořadů. Tento návrh však schválen nebyl.