ČRa posílí na oblastech digitální vysílání

Praha - V Rakovníku, Boskovicích a okolí těchto měst by se měl od konce února zlepšit příjem digitálního signálu. České Radiokomunikace (ČRa) zde spustí nové vysílače malého výkonu, takzvané dokrývače, které budou šířit signál programů Nova, Nova Cinema, Prima, Prima Cool a TV Barrandov. „V některých lokalitách, zejména v kopcovitém terénu, se může stát, že je příjem televizního signálu z hlavního vysílače horší až nedostatečný,“ uvedl zástupce generální ředitelky ČRa Kamil Levinský. V takovém případě se pokryje území signálem z takzvaných digitálních dokrývačů.

Dokrývač v Rakovníku se nachází v Okružní ulici a vysílat bude na 48. kanále. Dokrývač v Boskovicích je v lokalitě Čížovky, kde bude vysílat na 40. kanále. Celkově bude na konci února v provozu již 37 digitálních dokrývačů druhého multiplexu, ve kterém vysílají výše zmíněné televize.

Multiplex je označení balíčku televizních a rozhlasových programů a doplňkových služeb šířených v rámci digitálního vysílání na jednom kanále. Vedle zmíněného multiplexu existují i další, například první, ve kterém vysílají veřejnoprávní média, tedy Česká televize a Český rozhlas.

Televizní vysílání v Česku v současnosti postupně přechází z analogového na digitální, proces digitalizace potrvá až téměř do poloviny příštího roku. Naposledy na konci ledna Česká televize vypnula analogové vysílače velkého výkonu ČT2 Svitavy - Kamenná Horka, Třinec-město, Uherský Brod - Velká Javořina, Valašské Klobouky - Ploštiny a Zlín - Tlustá hora. Zároveň ukončila provoz více než 60 analogových dokrývačů ČT1 a ČT2.



V květnu se podle mluvčího projektu digitalizace Tadeáše Nováka vypne analog v územní oblasti Jihlava, v červnu v územní oblasti Trutnov a Brno, v říjnu skončí analogové vysílače velkého výkonu v územní oblasti Jeseník a v listopadu bude zastaveno pozemní analogové televizní vysílání i v oblasti Ostravy. Na rok 2012 pak zbývá územní oblast Zlín a menší vysílače zejména na Jesenicku. Od června 2012 se již bude v ČR vysílat pouze digitálně.