Internet je nebezpečný, sociální sítě dvojnásob

Praha - Nebezpečí na internetu neustále roste, stejně jako počet útoků, jejich typů i platforem, na nichž se odehrávají. Každý týden je napadena nějakou formou počítačového viru pětina uživatelů internetu. Na vině jsou především sami uživatelé, kteří si nebezpečí neuvědomují, nepoužívají žádný ochranný software a hlavně jsou příliš důvěřiví, uvedl na konferenci Trendy v internetové bezpečnosti vědecký ředitel AVG Karel Obluk. Cíleným útokům se však nevyhnou ani instituce a celé státy.

Povědomí o rizicích na internetu je podle Obluka klíčové, neboť žádná stránka nemůže být stoprocentně bezpečná. Je-li například útok veden pomocí skládaného, dynamicky se tvořícího obsahu, pak je možné, že stránka, která byla ještě před chvílí bezpečná, se stane napadenou, a tudíž rizikovou. Více než 90 procent stránek je infikovaných méně než jeden den, tudíž spoléhání se na databázi známých virů nemůže být z logiky věci bezpečné. Právě tyto nově vytvořené viry způsobují nejvíce škody - každý den AVG zpracuje 30 až 40 tisíc nových virů.

Těmto útokům jsou vystaveni především uživatelé operačního systému Windows, neboť jej používá nejvíce lidí, a tedy se mezi nimi může najít množství obětí, které se nechají virem obelstít. Nejčastěji se jedná o kliknutí na nebezpečný odkaz, stáhnutí podezřelého souboru či nerozpoznání nabízených falešných antivirových programů. Další obvyklou metodou jsou maily s falešnou identitou, které se snaží vylákat na uživateli citlivé údaje (například číslo kreditní karty) či jej přimět k objednání neexistujícího zboží.

Internetová bezpečnost (zdroj: ČT24)

Sociální sítě – virový ráj

Na Facebooku je už přes 500 milionů uživatelů, kteří jsou vyhledávaným cílem různých útoků. Lidé často neuváženě povolují všechny možné aplikace, které o nich získávají osobní údaje, stahují nebezpečné soubory a mohou v konečném důsledku i ovládnout počítač. „Lidé jsou zvědaví, chtějí zjistit, kdo sleduje jejich profil, nebo se podívat na zábavné video. Nejdůležitější je v tomto případě alespoň základní počítačové vzdělání a selský rozum,“ radí Obluk.

Průzkum AVG na sociálních sítích:

  • 21 % uživatelů přijme pozvání od neznámých lidí
  • 52 % uživatelů nechá své přátele používat sociální sítě na svém počítači
  • 64 % klikne bez váhání na odkazy sdílené přáteli
  • 47 % bylo obětí počítačové infekce
  • 20 % uživatelů bylo obětí krádeže či zneužití identity

Navzdory varujícím statistikám lidé internetové bezpečnosti příliš pozornosti nevěnují. „Jen zhruba pět procent rodičů má ponětí o aktivitách svých dětí na internetu a sociálních sítích. Zároveň jen 20 procent rodičů má vůbec ponětí, jaká hrozí na internetu nebezpečí,“ upozorňuje ředitel odboru kybernetické a informační bezpečnosti na ministerstvu vnitra Aleš Špidla. Jeho snahou proto bude zavést alespoň základní osvětu o internetové bezpečnosti do školních osnov.