Jeden svět - to jsou i nová média

Praha - Internet a moderní komunikační technologie se letos objeví v programu festivalu dokumentárních filmů o lidských právech Jeden svět. Současné možnosti, jak propojit lidi v nouzi na celém světě, budou k vidění v kategorii takzvaných nových médií, kterou zaštítila Česká televize. Festival se poprvé zaměří i na profesionály. Otevřený seminář pořádaný ve spolupráci s německou organizací Documentary Campus představí nové možnosti dokumentaristiky, mimo jiné i v souvislosti s fenoménem Wikileaks. „Chceme tím napomoci i českým filmům, režisérům, producentům a distributorům, aby byli více v kontaktu se zahraničními kolegy a mezinárodními institucemi,“ říká ředitelka festivalu Hana Kulhánková.

Organizátoři se také po třech letech vrací k oblíbené sekci sociálních klipů. Uvedou krátkometrážní spoty převážně zahraničních neziskových společností. Úplnou novinku představuje soutěžní kategorie nových médií. Jejím smyslem je zviditelnit jedenáct vybraných projektů, které se podílejí na pozitivní společenské změně.

„Chceme představit, jaké nabízejí nová média možnosti,“ tvrdí Kulhánková. „Nová média hrají v životě společnosti stále větší roli. Lidé je využívají, aby informovali o věcech, které se kolem nich dějí. Stávají se novináři,“ vysvětluje šéf divize ČT Nová média Milan Fridrich.

Reportáž Terezy Radvákové (zdroj: ČT24)

Mezi nejaktuálnější projekty patří například bahrajnský server Crowd Voices, nebo ruská Mapa pomoci. Vítězové se veřejnosti představí 10. března během slavnostního večera v Divadle Archa.