Internet Explorer se přehoupl do devítky

Praha - Microsoft představil devátou verzi internetového prohlížeče Explorer. Fungovat bude jen na operačních systémech Windows Vista a Windows 7. Nový Explorer má být rychlejší a bezpečnější než předchozí verze. Koláč podílu Microsoftu totiž pomalu ukrajují konkurenční prohlížeče jako Mozilla nebo Chrome. Internet Explorer 9 přichází v definitivní podobě – v různých stádiích vývoje ho uživatelé mohli používat už od září. Testovací verzi si stáhlo několik desítek milionů lidí. Prohlížeč jim má usnadnit třeba využívání multimediálních stránek, zvýší se i výkon grafických karet.

„Hlavním tahákem, který tam člověk najde, bude hardwarová akcelerace. To znamená, že prohlížení webu bude rychlejší. Další zajímavá věc, která byla dlouho očekávaná je správa stahování,“ popisuje redaktor serveru Technet.cz Roman Všetečka.

„Devítky“ ale budou fungovat jen na Windows Vista a Windows 7 – uživatelé stále nejrozšířenějšího systému Windows XP mají smůlu. „Je otázka, nakolik z toho bude konkurence profitovat, protože řada aplikací je ve firemním prostředí,“ dodává Všetečka.

Rozhovor s Lukášem Křovákem (zdroj: ČT24)

Podíl Exploreru na trhu pomalu klesá. Loni ho využívalo necelých 63 procent lidí. Mozillu od Firefoxu pak zhruba čtvrtina. Nejrychleji ale rostl Chrome od Google, který loni skončil těsně pod pětiprocentní hranicí, letos mu ale patří už jedenáctiprocentní podíl.