Volba šéfa ČRo se odkládá minimálně do května

Praha - Volba generálního ředitele Českého rozhlasu se odkládá minimálně do května kvůli absenci prvního místopředsedy Rady ČRo Ladislava Jíši. Podle informací serverů Strategie.cz a E15.cz čeká v nemocnici na operaci srdce. Původně měla rada o novém šéfovi rozhodnout na jednání 31. března. Radní na svého místopředsedu musejí počkat. Bez Jíši má Rada ČRo v současné době jen pět členů, přičemž pro zvolení generálního ředitele je jich potřeba minimálně šest. Tři noví radní nebyli do kompletní devítičlenné rady stále dovoleni. Rada musí navíc ředitele volit na svém veřejném zasedání, které se koná jen jednou za měsíc, píše E15.

„Zatím nelze přesně říct, kdy volba proběhne. Odhaduji, že nejdříve za dva za tři měsíce,“ řekla Strategii.cz tajemnice Rady ČRo Jaroslava Jandová.

ČRo od loňského března dočasně vede Peter Duhan. Rada po rezignaci předchozího generálního ředitele Richarda Medka nominovala šest kandidátů, kteří loni v květnu předložili své projekty. Nového šéfa však nemohla vybrat, protože také tehdy působila jen v pěti členech místo devíti.

Po zvolení Milana Badala do rady získala potřebných šest členů a letos v únoru poslala do dalšího kola volby generálního ředitele ČRo Duhana, ředitelku zpravodajských stanic ČRo Hanu Hikelovou a bývalého obchodního ředitele Rádia Černá Hora Petra Matoulka.

Podle únorového hlasování radních má největší šanci na post generálního ředitele Hikelová, napsal E15.cz.