Sociální síť Nameee.com – Letadlo, nebo solidní byznys?

Praha - Nový český projekt těží z obliby Facebooku a slibuje velké peníze. Před pár týdny se rozběhl web Nameee.com. Je to zpoplatněná sociální síť, ve které mohou uživatelé vydělávat tím, že přivedou další členy. Podle kritiků jde o internetovou podobu takzvaného letadla nebo pyramidy, tedy systému, v němž většina lidí nakonec o peníze přijde. Kolik lidí v systému vydělá, závisí na tom, jak se síť rozroste. Určitě však zbohatnou správci sítě. Vedle provizí si totiž rozdělí i 50 % z poplatku každého účastníka.

„Nameee je celosvětová placená sociální síť s reálnějšími uživatelskými vazbami, kde se můžete nejenom bavit, ale i vydělávat,“ uvedl zástupce společnosti Nameee.com Petr Halva.

Síť si účtuje za rok i s daní šedesát dolarů. Uživatel inkasuje za každého přivedeného člena 20 % jeho útraty. Když ten získá dalšího, je to 15 % a tak dál až do čtvrté úrovně s pětiprocentním podílem. „Jsem na Nameee, jsem tam měsíc, za měsíc jsem si vydělal necelých 700 dolarů,“ prozradil uživatel Nameee.com Jiří Kirlík. „Mám tam svých 28 přátel, kteří už taky pracují na tom, aby získávali další lidi,“ přidal další z uživatelů Michal Babčan.

Reportáž Jana Šenkýře (zdroj: ČT24)

Kritika: Pyramida, zpoplatnění příslibů

Ovšem proti Nameee se zvedá velká kritika. „Já bych to nenazýval legitimním byznysem. Z mého pohledu je to opravdu spíše letadlová hra,“ upozorňuje investor Ondřej Bartoš.

Petr Halva, zástupce vedení Nameee.com:

„My to děláme, protože nás to baví. Na druhou stranu říkám: Komu se to nelíbí, ať nám Nameee políbí.“

Oranžoví autoři ovšem slibují rozjet na webu reklamu a další funkce. „Internet v tuhle chvíli řeší zpoplatnění svého obsahu jako poměrně velké téma. Tady se trošku obávám, že to je spíš zpoplatnění nějakých příslibů možného budoucího obsahu,“ míní konzultant v oblasti internetových médií Tomáš Řehák. „To je spíš takový jakoby projekt, který bude mít krátké trvání,“ dodává redaktor serveru Lupa.cz Martin Vyleťal.

Právně sází Nameee na takzvaný multi level marketing, což je legální věc často jen velmi těžko odlišitelná od letadla či pyramidy. „České právo se nezabývá speciálně pyramidami. V jiných jurisdikcích toto existuje a je to potřeba, aby se přímo těmito schématy právo zabývalo,“ řekla Jitka Smith z advokátní kanceláře CEAG.

Sociální síť Nameee.com
Zdroj: ČT24/Nameee.com