Sportovní kanál STV skončí v červnu

Bratislava - Slovenská televize (STV) vypne koncem června svůj sportovní kanál Trojka, dále bude vysílat pouze dva programy. Důvodem je špatná finanční situace společnosti. Novinářům to řekl programový ředitel veřejnoprávního Rozhlasu a televize Slovenska (RTVS), do něhož se od ledna sloučily STV se Slovenským rozhlasem. O zrušení sportovního kanálu se spekulovalo už delší čas, podle dřívějších informací měl skončit už koncem května.

„Není to rozhodnutí proto, že bychom byli s tímto okruhem z hlediska obsahu anebo realizace programu nespokojeni, je to ekonomické rozhodnutí. Hned, jak by situace v STV umožňovala, abychom rozšířili naši programovou nabídku, tak ji rozšíříme,“ uvedl Machaj.

Vysílaní sportovního kanálu by se podle něj mohlo obnovit možná příští rok, pravděpodobnější je však až rok 2013. Záviset to bude na hospodaření veřejnoprávní instituce a případné pomoci státu při jejím oddlužení. „Já bych byl nejraději (…), aby byla koncepce, že Slovenská televize bude vysílat čtyři speciální služby tak, jako Česká televize, ale momentálně ty rozpočtové možnosti v České televizi a Slovenské televizi jsou nesrovnatelné,“ dodal šéf programu RTVS. Slovenský veřejnoprávní rozhlas ani televize zatím nemají schválený rozpočet na letošní rok, vedení společnosti počítá se ztrátou několika milionů eur, Česká televize by naopak měla hospodařit s vyrovnaným rozpočtem.

Do skončení vysílání nabídne Trojka denně 17 hodin sportovních přenosů, v předchozích měsících to bylo pouze několik hodin. Během mistrovství světa v ledním hokeji, které se koncem tohoto a během příštího měsíce uskuteční v Bratislavě a východoslovenských Košicích, bude vysílat nepřetržitě. Po vypnutí kanálu, který odstartoval v roce 2008 přenosy z letní olympiády v Pekingu, se sport přesune zejména na druhý okruh STV.