Nové členy rady ČT a ČRo by mohla sněmovna volit v červnu

Praha - Sněmovna by nové členy Rady Českého rozhlasu a Rady České televize mohla volit na červnové schůzi. Sněmovní volební výbor, který má na starosti mediální sféru, dnes navrhl obsadit po čtyřech kandidátech do každé z těchto rad na základě nominací od různých spolků a organizací. Předseda výboru Václav Mencl (ODS) připomněl, že naléhavá je hlavně situace v Radě Českého rozhlasu, která je po úmrtí Ladislava Jíši pouze pětičlenná a nemůže tedy pokračovat ve volbě nového generálního ředitele rozhlasu.

ČRo od loňského března dočasně vede Peter Duhan, o místo stálého ředitele se uchází spolu s dalšími čtyřmi kandidáty. Rada ČT má 15 členů, voleni jsou na šest let, každé dva roky se obmění třetina členů. Aktuálně jich má 14.

Volební výbor také podpořil zprávy o loňské činnosti a hospodaření Rady pro rozhlasové a televizní vysílání, a to bez výhrad. Předsedkyně rady Kateřina Kalistová uvedla, že rada na své výdaje spotřebovala v loňském roce 57,8 milionu korun, což bylo 95 procent schváleného rozpočtu, který byl o devět procent nižší ve srovnání s předminulým rokem. Mezi prioritami rady Kalistová jmenovala ochranu spotřebitele, zajištění rovného postavení subjektů na mediálním trhu a jeho rozvoj i s opatřeními pro rozvíjení mediální gramotnosti.