ČT pomáhá památkám a dočkala se ocenění

Praha - Česká televize zabodovala v soutěži Média na pomoc památkám, kterou vyhlašuje Syndikát novinářů a sdružení Pro Bohemia. Křišťálovou cenu dostal David Macháček a pořad Reportéři ČT, čestné uznání pak Petr Sojka za příspěvky do magazínu Z Metropole. Porota vyznamenala také redakci Událostí v regionech, a to za sérii šotů o památkách, včetně těch, kterým hrozí zkáza. Další dvě ceny si odnesl Tomáš Brzobohatý a Karel Čtveráček. Porota hodnotila téměř 400 příspěvků. Další ocenění udělila v kategoriích tisk, rozhlas a publicistika. Slavnostní předávání proběhlo v Českém muzeu hudby.

„Ta cesta, kterou jsme nasadili před pěti lety, tedy věnovat se nadčasovým věcem, památkám, byla správná,“ řekl Sojka. „Regionální zpravodajství ČT má jako jednu ze svých trvalých priorit informování o našem kulturním dědictví. Péče o to, co nám tady zanechali naši předkové, by měla být naprostou samozřejmostí úplně pro každého. I když je pravda, že v mnoha případech je to bohužel úplně jinak,“ vysvětlil vedoucí regionálního zpravodajství ČT Adam Komers.

ČT v jedné z reportáží upozornila třeba na věž Jakobínka, která stojí u Horního rožmberského hradu. Středověká hláska fyzicky existuje, konkrétní majitel ale chybí. Úřady teď hledají způsob, jak historickou stavbu převést na památkový ústav.