Nova dostala licenci na Voyo.cz

Praha - Rada pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) udělila společnosti CET 21, která provozuje mimo jiné televizi Nova, licenci pro internetovou televizi Voyo. Ta má vysílat čtyři až 16 hodin denně. Program stanice se má skládat ze zpravodajství, sportu, publicistiky a dramatické tvorby. Dostupná má být na adrese voyo.cz nebo voyo.nova.cz. Licenci dostala Nova na 12 let.

Nova již delší dobu provozuje portál Voyo.cz, na kterém si mohou lidé přehrávat videa s televizními pořady podle své vlastní volby. Podle vyjádření předsedkyně RRTV Kateřiny Kalistové pro server Médiář.cz to však není tento případ. „Je to normální televize, ale bude se vysílat na internetu,“ řekla serveru Kalistová. Když si to pustí tisíc lidí v republice, uvidí totéž, dodala. O licenci pro internetovou televizi musejí provozovatelé žádat radu od loňského léta, kdy začala platit nová mediální směrnice. Ta rovněž zavedla povinnost pro ty, kdo provozují archiv videí, registrovat se u rady, uvedl Mediář.cz.

Radní kritizují Primu a ČT za nevyváženost zpravodajství

Rada pro rozhlasové a televizní vysílání kritizuje TV Prima a Českou televizi za nevyváženost ve zpravodajství a publicistice. Například v diskusním pořadu Partie prý Prima porušuje zákon o provozování rozhlasového a televizního vysílání, protože do něj od počátku prosince do konce března nepozvala zástupce KSČM. „Došlo ke zvýhodnění politických stran ODS, ČSSD, TOP 09 a VV oproti páté parlamentní straně KSČM tím, že žádný její zástupce nebyl v průběhu čtyř měsíců vysílání pořadu Partie hostem tohoto politicko-publicistického pořadu,“ uvedla RRTV.

Prima tím podle rady porušila povinnost zajistit, aby ve zpravodajských a politicko-publicistických pořadech byly dodržovány zásady objektivity a vyváženosti. V celku vysílaného programu nesmí být jednostranně zvýhodňována žádná politická strana nebo hnutí, popřípadě jejich názory nebo názory jednotlivých skupin veřejnosti, „a to s přihlédnutím k jejich reálnému postavení v politickém a společenském životě“.

RRTV kritizuje Primu za nevyváženost i v dalších pořadech, například v Soukromých dramatech nebo v Krimi plus. V prvním případě prý v příspěvku Exekuce odvysílaném 29. března televize porušila povinnost poskytovat objektivní a vyvážené informace nezbytné pro svobodné vytváření názorů. Prima nechtěla vyjádření RRTV v této chvíli komentovat. „Vyčkáme na písemné vyhotovení předmětného rozhodnutí a následně zvážíme další kroky,“ uvedla její mluvčí Jana Mrákotová.

České televizi rada za porušení objektivity udělila pokutu 50 000 korun. Konkrétně šlo o referování o výsledcích arbitráže spojené s televizním programem TV3. V souvislosti s touto reportáží rada píše o „kusých informacích poskytnutých bez vysvětlujících souvislostí“. „Provozovatel se tak dopustil porušení povinnosti, která uložila zajistit, aby ve zpravodajských a politicko-publicistických pořadech bylo dbáno zásad objektivity a vyváženosti,“ konstatovala rada.