Apple bojuje se zákeřným virem

Boston - Americká technologická firma Apple bojuje se zákeřným softwarem, který se tváří jako antivir. Podnik vydal varovné prohlášení, které na nebezpečný software upozorňuje. Zákeřný program uživatelům říká, že jejich počítač byl napaden virem, a požaduje údaje o kreditních kartách a dalších osobních datech klientů. Podle odborníků to může být nejnebezpečnější typ počítačového viru, který se kdy na počítače Mac zaměřil.

Podle výrobce bezpečnostního softwaru McAfee se falešný antivirový program stahuje po kliknutí na odkazy ze zasažených odpovědí na časté dotazy. Šíří se také po kliknutí na odkazy k zákeřným stránkám, které se můžou objevit v e-mailech nebo vzkazech ze sociálních sítí.

Apple během několika dnů pustí k použití upravený operační systém pro své počítače, který automaticky vyhledá špatný software a odstraní ho. Také bude uživatele varovat v okamžiku, kdy si nebezpečný software stahují. Podnik již zveřejnil rady, jak si uživatel může napadený počítač vyčistit. Zákeřný software nese například označení MacDefender, MacProtector a MacSecurity.

Falešný antivir je jedním z prvních zákeřných softwarů, které počítačoví podvodníci nasměrovali proti uživatelům Macintoshů. Zatím se počítačová kriminalita soustředila na stroje s operačním systémem Windows od Microsoftu, který pracuje v devíti z deseti počítačů na světě. Počítače od Apple se teď také staly atraktivním cílem útočníků, jak roste jejich počet mezi uživateli.