Dnes se vypíná analgové vysílání v severovýchodních Čechách

Trutnov – Během dneška postupně skončí analogové vysílání v severovýchodních Čechách. Změna se týká zhruba 1,5 milionu lidí, drtivá většina z nich už ale digitální signál přijímá, všechny hlavní vysílací stanice už tento region pokrývají od loňského srpna. Analogové vysílání ukončí hlavní vysílače Černá hora, Krásné, Ještěd a Litický Chlum a také několik desítek menších vysílačů. Od zítra tak „analogová tma“ vypukne v celém Královéhradeckém kraji a také ve velké části Pardubického, Libereckého a části Středočeského kraje.

Přechod na digitální televizní vysílání se netýká těch, kteří přijímají signál přes kabel, satelit nebo internet. Majitelé analogových televizí, kteří televizní signál přijímají přes anténu, mohou přechod vyřešit využitím kabelové nebo satelitní televize, zakoupením set-top-boxu či nového přijímače s vestavěným digitálním tunerem.

Pro zmírnění případných problémů organizuje národní koordinační skupina informační kampaň. Informace najdete na bezplatné infolince 800 90 60 30, Česká televize pak nabízí souhrn základních informací také na webu.

Rozhovor s Rudolfem Popem (zdroj: ČT24)

Další fáze vypínání analogového signálu přijde v říjnu v Jeseníkách, v listopadu pak nastane „analogová tma“ i v oblasti Ostravy. Od června 2012 už se pak bude v Česku vysílat pouze digitálně, v tu dobu se vypnou poslední vysílače na Zlínsku a Jesenicku.