Odposlechy: Murdoch míří do Londýna, Coulson propuštěn

Londýn – Osmdesátiletý australský mediální magnát Rupert Murdoch míří do Londýna řešit krizi kolem svého nedělníku News of the World (NoW) a podle televize Sky News by měl dorazit během zítřka. Aféra otřásá britskou mediální a politickou scénou, zasáhla premiéra Davida Camerona a některé listy spekulují s myšlenkou, zda jde o obdobu amerického skandálu Watergate. Podle řady názorů oslabí Murdochův vliv na britskou politiku a ohrožuje jeho záměr převzít televizi BSkyB.

Tento týden vyvrcholila aféra kolem odposlechů, které si nechávali pořizovat novináři NoW. K odposlechům mimo jiné i obětí zločinů a pozůstalých teroristických útoků a padlých vojáků docházelo v době, kdy byli šéfredaktory Rebeka Brooksová a po ní Andy Coulson. Ten se pak stal mluvčím premiéra Camerona až do letošního ledna. V pátek ho zatkla policie, ale po osmi hodinách výslechu byl propuštěn na kauci do října.

Brooksová je šéfkou společnosti News International (NI), která řídí Murdochovy britské tituly. Přestože byla šéfredaktorkou v době odposlechů, ve funkci zůstala. Při dramatickém setkání se zaměstnanci NoW v pátek navečer odmítla, že uzavření listu bylo „cynickým trikem“. Vysvětlovala, že po posledních odhaleních je značka NoW „toxická“. Za to si vysloužila pískot zaměstnanců. „Copak to nevidíte z odstupu? Kvůli vám jsou NoW toxické,“ řekl jeden z redaktorů.

Cameron je pod vlekým tlakem ze všech stran

Andy Coulson

„Je toho hodně, co bych chtěl říct, ale nemůžu.“

Opoziční labouristé Camerona vyzvali k okamžitému jednání a ke jmenování soudce, který by vedl vyšetřování. Cameron to v pátek přislíbil, ale vyjádřil se vyhýbavě k tomu, kdy vyšetřování začne. „Vzhledem k tomu, že NoW končí, je naléhavé, aby veškeré dokumenty byly zachovány a umožnily vyšetřování této věci,“ uvádí v dopise labouristický stínový ministr kultury Ivan Lewis. NoW vyjdou v neděli naposledy. Zaměstnanci připravující poslední vydání mohou kvůli vyšetřování odnášet z redakce jen telefony.

Podle bývalého ministra vnitra Alana Johnsona by mohl být vyšetřován i James Murdoch - na základě zákona o odposleších. Nejistou pozici Murdocha mladšího naznačil v pátek i Cameron, podle něhož musí odpovědět na „hodně otázek“.

Odposlechy ohrožují Murdochovo lukrativní převzetí televize BSkyB

Aféra také ohrožuje Murdochův záměr převzít zbytek BSkyB. Jde o mimořádně lukrativní, ale také kontroverzní projekt, protože podle kritiků poskytne Murdochovi ještě větší moc. Vláda ho předběžně schválila, ale po vývoji posledních dní premiér řekl, že schvalovací proces ještě nějakou dobu potrvá.

Především ale regulátor televize a rozhlasu Ofcom uvedl, že se obrátí v souvislosti s aférou na policii, aby se ujistil, zda Murdochova společnost je „způsobilá“ vlastnit licenci pro rozhlasové a televizní vysílání. Ofcom se totiž nezabývá pluralitou mediálního trhu, ale tím, zda daná společnost splňuje podmínky vlastníka. Pokud by došla k opačnému závěru, mohlo by to ohrozit nejen převzetí celé BSkyB, ale i nynější třetinový Murdochův podíl na vysoce ziskové televizi.

Britské listy se dnes shodují, že aféra bude mít mimořádný dopad na britskou politiku i média. The Independent se dokonce na první stránce ptá, zda nejde o britskou obdobu Watergate, tedy aféry, která stála v roce 1974 funkci amerického prezidenta Richarda Nixona.