Na internetu se množí krádeže identity

Praha - Na internetu hrozí stále nová nebezpečí. Takzvaní „sociální inženýři“ nyní využívají napadení e-mailových schránek a rozesíláním zprávy se snaží získat peníze. Podle bezpečnostních odborníků se to může stát skoro každému, kdo používá freemail, tedy e-mail zdarma. Takových případů se mohou stávat až stovky měsíčně. Sociální inženýři využívají osobní příběhy i katastrofy, aby peníze z lidí vymámili. Naposledy to byla ta jaderná v Japonsku.

„Jsem s rodinou v Anglii. Okradli nás o všechno, zavazadla, hotovost, karty i mobilní telefon. Byl to šílený zážitek. Potřebujeme pomoc, abychom se dostali domů.“ Takový e-mail se Radku Karáskovi rozeslal z nabourané e-mailové schránky na všechny kontakty z adresáře. „Naskakovaly mi smsky, jestli se mi něco nestalo, že jsem prý posílal zoufalý e-mail. Chtěl jsem se podívat do schránky, ale nemohl jsem se do ní dostat,“ prohlásil Karásek.

Vladimír Brož, bezpečnostní konzultant, Fortinet 3:

„Každý z nás se může stát obětí takového útoku, děje se to dnes a denně. Lidé podceňují riziko.“

Patnáctiřádkový e-mail pokračuje: „Úřady nám příliš nepomáhají. Pasy máme, ale účet za hotel zaplatit nemůžeme. Potřebujeme 980 eur. Slibuju, že vše vrátím, máte moje slovo.“ Podle Lukáše Křováka, manažera divize Windows, je v takovém případě zapotřebí kontaktovat poskytovatele dané služby a vyžádat si změnu hesla nebo zablokování účtu. 

Peníze chtěli hackeři poslat na účet Western Union. Pan Karásek své přátele v zahraničí na podvod upozornit nemohl, komunikuje s nimi běžně e-mailem, který ale teď ovládal někdo jiný. „Neviděli jsme se pár let. Mohli na to hypoteticky reagovat a něco poslat, navíc přes Western Union je to nevypátratelné,“ řekl Karásek. 

Uživatelům často chybějí bezpečná hesla

Jedná se o jeden případ z mnoha. Statistika četnosti podobných útoků ale neexistuje. Nedá se ani zjistit, kolik lidí tímhle způsobem o peníze přišlo. „Uživatelé většinou nemají bezpečné heslo, nebo ho ukládají na místech, kam mají přístup i ostatní,“ podotkl Křovák.

Reportáž Veroniky Markové (zdroj: ČT24)