ČT24 pro iPad má přes 10 000 stažení

Praha – Speciální aplikace České televize zpravodajského programu ČT24 začíná nabírat rekordní počet uživatelů. Za poslední měsíc má už přes 10 000 stažení a drží si tak pozici jedné z nejstahovanějších aplikací českého Appstore vůbec. Mezi mediálními aplikacemi drží prvenství.

Aplikaci spuštěnou před měsícem sponzoruje ERA od Poštovní spořitelny. „Přístroj iPad i další tablety jsou televizním přijímačem budoucnosti. Aplikace pro tablety, v současnosti především iPady, jsou klíčovým fenoménem nových médií České televize. Chceme, aby se lidé naučili na těchto přístrojích využívat multimediální služby veřejné služby, protože televize už neznamená jen televizor,“ uvádí ředitel této divize v ČT Milan Fridrich. Přístrojů iPad je v ČR podle neoficiálních informací zatím přibližně 40 000. V příštích dvanácti až osmnácti měsících by jejich počet mohl dosáhnout 100 tisíc.

Celosvětově se očekává, že se do roku 2015 ve světě prodá až 150 milionů iPadů. Dalších 50 milionů by měli prodat výrobci jiných tabletů. Aplikace zpravodajské „Čtyřiadvacítky“ je jednou ze tří pro iPady. Dříve už ČT vytvořila aplikaci internetového videoarchivu „iVysílání“, který si stáhlo přes 20 000 lidí. Před týdnem byla spuštěna sportovní čtyřka – ČT4. Za pouhých sedm dnů si ji už stáhlo 4 400 lidí.

Milan Fridrich, ředitel Nových médií, ČT:

„Ve vývoji jsou rovněž aplikace pro tablety s velkými displeji Samsung Galaxy Tab se systémem Android. U ostatních tabletů jiných výrobců je nutné počkat na jejich masivnějsí rozšíření mezi uživatele. iPady mají celosvětový podíl na trhu přes 85 procent podle posledních údajů. V ČR je číslo ještě vyšší. Proto začínáme s nimi. Postupně ale nebude značka tabletů, na kterém by chyběla aplikace ČT24, ČT4 a archivu pořadů iVysílání.“

Aplikace pro iPady jsou součástí širší strategie Nových médií České televize vypracované už loni. Ta říká, že ČT obsadí vysíláním ČT24, ČT4 a možností sledovat pořady z internetového archivu „iVysílání“ všechny hlavní mobilní platformy, které umožňují přehrávání živého vysílání nebo uloženého videa. ČT má v současnosti 12 aplikací na iPhonech, iPadech, chytrých Nokiích, telefonech se systémem Google Android a Bada. Připravuje se vývoj aplikací pro systém Windows Phone7 aBlackberry.

Aplikace České televize mají už přes 250 000 stažení, což z nich dělá současný fenomén mobilního světa v ČR.